Новини

30.06.2021
631

Студенти спеціальності «біомедична інженерія» взяли активну участь у науковій конференції

Студенти спеціальності «біомедична інженерія» взяли активну участь у науковій конференції

Біомедична інженерія – нова спеціальність на фізичному факультеті, вона відкрита у 2018 році.  Це  міждисциплінарна галузь науки і техніки, яка поєднує в собі науки про живу і неживу природу. Вона опирається на цілий комплекс науково-технічних досягнень та розробок у галузі фізико-технічних наук, медицини та біології. Основним завданням біомедичної інженерії є вирішення (за допомогою фізико-технічних методів) широкого кола проблем, що виникають при вивченні живих об’єктів. Біомедична інженерія в області медицини поєднує в собі проектування і вирішення науково-технічних розробок для реалізації ефективного лікування людини, в тому числі розробка технологій і технічних систем діагностики, моніторингу та лікування, реабілітації і профілактики захворювань людини на основі фундаментальних принципів молекулярної і клітинної біології. У сферу її інтересів входить також: 1) створення, вдосконалення і дослідження штучних та природних біологічних об’єктів, конструювання нової техніки, матеріалів і виробів медичного призначення; 2) молекулярне моделювання та синтез хімічних сполук з наперед заданими властивостями (білкова інженерія, інженерна ензимологія); 3) створення відповідного програмного забезпечення та інформаційних технологій для вирішення прикладних і фундаментальних проблем біології і медицини. В немедичних аспектах біомедична інженерія тісно переплітається з біотехнологією.

Нещодавно  на фізичному факультеті УжНУ відбулася студентська наукова конференція, в якій взяли участь студенти 2 та 3-го курсів спеціальності біомедична інженерія. Студентські доповіді стосувалися актуальних наукових тем, зокрема: застосування лазерів у медицині, генетичної інженерії, взаємозв’язку фізичної  структури і функцій нуклеїнових кислот, дослідження  біопотенціалів живих клітин і тканин, математичного моделювання біомедичних систем, радіаційного фону  середовища та дозиметрії, особливості застосування біоелектричних характеристик  для діагностики.

Своїми враженнями від конференції діляться студенти факультету.  Павло Химинець розповідає: «Мені було дуже цікаво, ми мали сильну підтримку викладачів. Вважаю, що наші зусилля по підготовці до конференції не були марними. Учасники уважно слухали доповіді, загалом ми дізналися багато нового. Моя доповідь, до прикладу, стосувалася  математичного моделювання в медичній статистиці».

Студентка Таїсія Третьякова завершила 2 курс. Ыї доповідь стосувалася дослідження біопотенціалів живих клітин: «Від конференції я отримала задоволення, мені було цікаво слухати чужі доповіді, і самій відчути, як це - захищати свою наукову роботу. Думаю, що й для інших студентів враження також мають бути подібними. Мені справді сподобалося, і в майбутньому я б хотіла взяти участь у  більш ширшій за числом учасників  конференції».

 

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: