Новини

29.03.2019
487

Презентація на виставку 2019

Презентація на виставку 2019

Шановні друзі!

ДВНЗ «Ужгородський національний університет» заснований 18 жовтня 1945 року. Сьогодні наш заклад вищої освіти – це класичний університет, акредитований за IV рівнем.

На 20 факультетах та 113 кафедрах університету навчається 14 000 студентів, більше 1500 з яких – іноземці. В університеті працюють майже 1 500 науково-педагогічних працівників, серед яких 146 докторів наук, професорів та 750 кандидатів наук, доцентів.

Рейтингові показники ДВНЗ «УжНУ» серед закладів вищої освіти України станом  на 2019 рік:

  • 12 місце у рейтингах “Scopus”
  • 17 місце в рейтингу “Webometrics”
  • 25 місце у консолідованому рейтингу університетів України
  • 35 місце у ТОП-200 університетів України.









Володимир Смоланка після підписання в Пекінському геномному інституті важливого проекту українсько-китайського співробітництва, який передбачає відкриття на базі УжНУ надсучасного Центру геномних досліджень

В УжНУ сформувалися і діють потужні наукові школи, відомі далеко за межами України. Ведеться наукова співпраця більш ніж зі ста провідними університетами світу, в тому числі з 27 вишами Словаччини, 13 – Польщі,  12 – Чеської Республіки, 5 – Румунії, – країн, які межують із Закарпаттям. Щороку більше 400 студентів та викладачів відряджаються за кордон для навчання та обміну досвідом.

Відзначимо, що УжНУ має хороші зв’язки із закордонними вишами, підписує кілька договорів за рік. Цього року ми підписали 20 нових угод. У нас є 115 договорів, які стосуються академічної мобільності, причому не тільки студентів, а й викладачів. Багато студентів їздить на семестрове навчання у зарубіжні університети, ці угоди працюють. За тиждень іноді підписую по кілька таких програм. Навчання і проживання для нашої молоді при цьому безкоштовне. Це підтвердження інтернаціоналізації  освіти в УжНУ. Для викладачів також є чимало переваг, адже ми підписали важливі договори про наукову співпрацю. Є ряд наукових програм, конкурсів, двосторонніх програм. На них виділяють значне фінансування, до прикладу, на рамкову програму ЄС – «Горизонт-2020», у якій ми теж є учасниками, Європейська спілка виділила 70 мільярдів євро протягом 7 років. Але варто зазначити, що проекти не виграються одним університетом, а тими вишами, які створюють інтернаціональні наукові колективи, або ж консорціуми.

Участь у консорціумі полегшує університету пошук партнерів, так набагато легше налагоджувати співпрацю. Ми вступили до багатьох міжнародних асоціацій протягом 3–4 років. Це Європейська Асоціація університетів, Конференція ректорів Дунайського регіону, Східноєвропейська міжнародна мережа університетів, Велика хартія університетів… Повірте, вступ до них не такий простий. Звертають увагу на багато складових, зокрема інтернаціональні зв’язки, магістерські програми, PhD-програми, кількість PhD-студентів, фінансову стабільність університету. У 2015 році ми створили свій консорціум, який об’єднує 18 університетів з різних країн. Протягом цих років практично з усіма ними маємо програми обмінів, наукові проекти.

Учасники Міжнародного консорціуму університетів. Ужгород, 2015 рік

Стратегічні зовнішньополітичні пріоритети України, якими визначено європейську та євроатлантичну інтеграцію, географічне розташування Закарпаття є об’єктивною передумовою цілеспрямованого здійснення практичних кроків інноваційного розвитку університету на шляху інтегрування в європейський та світовий освітній простори.

Прийняття Верховною Радою Закону України від 07.02.2019 №2680-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» зобов’язує нас активізувати роботу в якісно новому інноваційному вимірі.  

Інноваційна діяльність УжНУ з дослідження проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції базується на чіткій «дорожній карті» – Концепції інноваційного розвитку УжНУ на 2015-2025 рр., розробленій у 2016 р. міжнародною групою експертів з України, Угорщини, Польщі та Словаччини в процесі виконання університетом наукового проекту за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського фонду.

Центральними структурними підрозділами університету щодо дослідження проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції є НН Інститут євроінтеграційних досліджень і Центр міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції, діяльність яких розкривається у пропонованій презентації.

ВОЛОДИМИР СМОЛАНКА,

ректор Ужгородського національного університету

 

1.ДІЯЛЬНІСТЬ ДВНЗ «УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» З ІННОВАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРОБЛЕМ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ТА ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

 

За роки незалежності України суспільство пройшло складний шлях трансформації поглядів на ЄС та НАТО – від цілковитого несприйняття до усвідомлення абсолютною більшістю суспільства корисності членства в цих організаціях для реалізації національних інтересів України.

Як відомо, курс України на членство в ЄС та НАТО визнано на законодавчому рівні. У Законі України «Про основи національної безпеки України» пріоритетами національних інтересів визначено інтеграцію України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі, а також інтеграцію в євроатлантичний безпековий простір з метою набуття членства в Організації Північноатлантичного договору.

Незворотність європейського та євроатлантичного курсу України підтвердило прийняття Верховною Радою Закону України від 07.02.2019 №2680-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

З огляду на реалії сьогодення діяльність навчально-наукових інституцій, що спеціалізуються на проблематиці геостратегічних орієнтирів України, її євроінтеграційного та євроатлантичного поступу, реалізації євроінтеграційних пріоритетів держави видається в наш час дуже важливою.

Значні традиції в цій сфері має Ужгородський національний університет, зокрема його структурні підрозділи – НН Інститут євроінтеграційних досліджень та Центр міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції.

Важливість діяльності цих інституцій саме в Закарпатському регіоні пояснюється перш за все географічним розташуванням Закарпаття, яке межує з країнами-членами ЄС: Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, а також етнонаціональною специфікою області, де компактно проживає значна частина угорського, словацького, румунського населення.

Інноваційна діяльність УжНУ в дослідженні проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції базується на чіткій «дорожній карті» – Концепції інноваційного розвитку УжНУ на 2015-2025 рр.

В Концепції передбачається досягнення рівня інтегрування в єдиний освітній і науковий простір, який в повній мірі відповідатиме Закону України «Про вищу освіту» та стратегічним цілям Угоди про Асоціацію України з ЄС, що визначаються показниками:

  • Якості освітніх послуг, що надаються українським та іноземним громадянам у форматі різних освітньо-кваліфікаційних рівнів, сертифікованих програм.
  • Наукових розробок та технологічних інновацій міжнародного рівня, яких потребує суспільство та креативна економіка сучасності.
  • Синергії у трикутнику «освіта-наука-ресурси», яка передбачає залежність освітніх і науково-технологічних результатів від людських та інших ресурсів, добровільну підтримку УжНУ бізнесом, меценатами, міжнародними організаціями.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка та ректор Кошицького технічного університету (Словаччина) Станіслав Кмет підписують договір про співробітництво. Березень 2016 року.

 

В умовах інтегрування економіки України в ЗВТ з ЄС університет передбачає:

  • Максимально використовувати умови прикордоння Закарпаття для започаткування проектів із європейськими партнерами в рамках міжнародних освітніх програм, що сприятиме успішній реалізації положень Угоди про Асоціацію України з ЄС, а в кінцевому варіанті – інтегруванні нашої держави в ЄС.
  • Планомірно впроваджувати інновації та інформаційні технології у навчальний процес, що не означатиме відмову від класичних форм організації навчання.
  • Залучати науковців, студентів УжНУ до участі в реалізації проектів європейської рамкової програми «Горизонт 2020», що підвищить його мобільність у сфері міжнародної співпраці, використовувати ресурси для інформатизації навчального процесу, обладнання кафедр достатньою кількістю ПК, а аудиторій – відеотехнікою та мультимедійними комплексами.
  • Відкривати ті напрями та спеціальності в УжНУ, що готують фахівців, яких потребує ринок праці Закарпаття, України, сусідніх держав ЄС.
  • Започаткувати модель розвитку освіти, за якої у підготовку професіоналів вкладатимуть кошти держава і бізнес.

Центральним структурним підрозділом університету в дослідженні проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції, як зазначалося вище, є НН Інститут євроінтеграційних досліджень.

 

1.1. НН  Інститут євроінтеграційних досліджень як центр проведення міждисциплінарних досліджень з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

 

Основні завдання:

  1. Реалізація наукових проектів з проблематики євроінтеграції України (НДР за фінансування МОН України та Міжнародного Вишеградського фонду).
  2. Системне дослідження базових геостратегічних пріоритетів України.
  3. Розроблення, видання і впровадження в навчальний процес підручників і навчально-методичних посібників нового покоління з проблематики роботи Інституту.
  4. Керівництво науковою роботою студентів і підготовка їх до участі у всеукраїнських конкурсах наукових робіт.
  5. Проведення соціологічного моніторингу з проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції.

Засідання наукового товариства студентів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

 

Науково-дослідна  робота:

І. За період 2007-2018 рр. Інститутом виконано 4 проекти НДР:

  • «Розроблення науково-методичного та організаційного забезпечення включення питань європейської та євроатлантичної інтеграції України до змісту підготовки студентів за спеціальністю «Міжнародні відносини» у вищих навчальних закладах і його пілотне впровадження на регіональному рівні» (2007-2009 рр.);
  • «Концептуальні та інституціональні засади єврорегіонального співробітництва України в умовах інтеграційних і глобалізаційних процесів сучасності» (2011-2013 рр.);
  • «Кордони очима людей» за Програмою Європейського Союзу ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» (2013-2014 рр.);
  • «Інноваційний університет – інструмент інтеграції в європейський освітній і науковий простір» (розширений стандартний грант Вишеградського фонду).(2015 - 2016 рр.).

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра та Посол Угорщини в Україні Міхай Байер знайомляться з роботою НН Інституту євроінтеграційних досліджень, 2011 р.ІІ. За результатами виконання НДР підготовлено і видано:7 монографій, 10 збірників наукових праць, більше 90 наукових статей, проголошено 35 доповідей на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях.Започатковано випуск серії видань«Євроінтеграція: український вимір», яка налічує на сьогодні 30 видань; cтворено 3 сучасні навчально-методичні комплекси.

ІІІ. Випуск періодичних видань. Інститут заснував і видає два періодичні друковані видання – збірники наукових праць «Геополітика України: історія та сучасність» та «Міжнародний науковий вісник», які мають міжнародний стандартний серійний номер ISSN, а також сайти на спеціалізованій платформі «Наукова періодика України»; вміщеним у них науковим статтям присвоюється цифровий ідентифікатор DOI, вони також індексуються в IndexCopernicus.

ІV.Навчально-методична робота. Забезпечується підготовка і викладання спецкурсів та навчальних дисциплін: «Актуальні проблеми зовнішньої політики України», «Зовнішня політика України», а також  керівництво науковою роботою студентів та підготовка їх до участі у всеукраїнських конкурсах наукових робіт з проблематики євроінтеграції.

 

 Перший заступник міністра освіти  і науки України Володимир Ковтунець та представник компанії Clarivate Analytics вручають УжНУ нагороду Web of Science Awards Ukraine в номінації Найефективніші українські організації з понад 500 науковими публікаціями, опублікованими у 2008–2017 роках, 2018 р.

 Належний рівень науково-методичного забезпечення навчального процесу та науковий супровід робіт студентів доц. Артьомовим І.В. підтверджується результатами участі студентів у всеукраїнських конкурсах наукових робіт з проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції.

Вагомими є результати наукової діяльності співробітників Інституту. Так, за результатами рейтингу науково-педагогічних працівників за низкою критеріїв (науково-методична робота, професійна компетентність, науково-інноваційна діяльність тощо) в розділі «Гуманітарні дисципліни» викладач доц. Артьомов І.В.щорічно входить у десятку кращих викладачів університету.

Провідний фахівець Гусь А.В. у 2016 р. успішно захистила кандидатську дисертацію. Також над кандидатськими дисертаціямипрацюють співробітники Наталія Діус та Світлана Зуб, які закінчили аспірантуру. Світлана Зуб у 2017 р. стала переможцем (2-ге місце серед 80 учасників) 2 туру конкурсу молодіжних есе англійською мовою з актуальних проблем реалізації Україною Угоди про Асоціацію з Євросоюзом, що його проводив Центр європейських досліджень політики (CEPS) у Брюсселі і була нагороджена премією в розмірі 500 євро.

Президент НАПН України Василь Кремень оглядає стенди УжНУ на Міжнародній виставці “Освіта і кар’єра 2016».


Вручення нагороди «Освітянський оскар» Міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» за розробку навчальних посібників нового покоління з проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції, 2015 р.

 

V.  Оцінка якості роботи Інституту.

  • За результатами участі в конкурсах УжНУ на краще видання монографій та навчальних посібників/підручників НН Інститут  у 2014-2017 рр. ставав переможцем, зайнявши перше місце.
  • НН Інститут проводить апробацію наукових розробок шляхом участі у щорічних міжнародних наукових виставках «Освіта і кар’єра» і отримує високі нагороди: у 2011-2012 рр. – Золота медаль та «Освітянський оскар»; 2015 р. – Гран-прі за розробку Концепції інноваційного розвитку ДВНЗ «Ужгородський національний університет» на 2015-2025 рр.
  • Висока якість розробок Інституту та їх актуальність засвідчена 12 грифами МОН («Рекомендовано для вищих навчальних закладів України»), а також подяками Адміністрації Президента України (№ 42-02/13), Міністерства закордонних справ (№ 412/17-185/15-151), голови Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції В.П. Горбуліна (№1/4-43).

VІ. В електронний репозитарій університету завантажено 347 публікацій авторів збірників наукових праць, які видаються НН Інститутом, а також 111 особистих публікацій директора Інституту доц. Артьомова І.В.  Інститут щорічно передає науковій бібліотеці університету значну кількість видань (монографій, збірників наукових праць, навчальних посібників тощо). Зокрема з 2009 по 2013 рр. – 197 екземплярів, з 2014 по 2018 рр. –  285.

Перший віце-президент НАПН України Володимир Луговий знайомиться з науковими розробками УжНУ, 2013 р.

Вручення УжНУ Гран-прі на міжнародній виставці «Освіта і кар’єра – День студента 2017» за розробку Концепції інноваційного розвитку ДВНЗ «Ужгородський національний університет» на 2015-2025 рр.

VІІ. Індекс наукових цитувань. Публікації доц. Артьомова І.В. доступні в GoogleScholar – пошуковій системі, яка індексує метадані наукових публікацій з усіх галузей знання, опубліковані у різних форматах. Статистика цитувань доц. Артьомова І.В. за звітний період налічує 142 цитування  наукових статей та публікацій; індекс Гірша ( h-індекс) – 7; публікації, які цитувалися більше 10 разів (так званий 10-індекс) – 4.

В презентаційних матеріалах також вміщено результати соціологічного опитування з питань ставлення жителів Закарпаття до перспектив вступу в ЄС і НАТО з результатами якого можна ознайомитися за посиланням. 

Категорії: