Новини

12.03.2020
503

Михайло Повідайчик: «Запрошуємо випускників шкіл, які хочуть вільно почуватися в цифровій ері»

Михайло Повідайчик: «Запрошуємо випускників шкіл, які хочуть вільно почуватися в цифровій ері»

Нещодавно математичний факультет Ужгородського університету дістав нову назву – факультет математики та цифрових технологій. Про причини перейменування, особливості вступу й можливість отримати 20 додаткових балів до вступного рейтингу – далі в розмові з деканом підрозділу Михайлом Повідайчиком.

 
  • Чим зумовлена зміна назви факультету?

– Ідею такого ребрендингу нашого підрозділу обговорювали на факультеті вже протягом року. Це пов’язано з тим, що на вимогу часу багато дисциплін, які тут викладають, безпосередньо стосуються цифрових технологій: методи та системи штучного інтелекту, основи машинного навчання, комп’ютерна аналітика даних, основи криптології, нейромережні методи в задачах прогнозування, хмарні технології, клієнт-серверні технології обробки даних, аналіз даних (Big Data), технологія Blockchain та ін. Наші викладачі, а під їхнім керівництвом і студенти виконують дослідження й публікують роботи в галузі цифрової обробки даних. Крім того, молодь має змогу безкоштовно відвідувати численні гуртки, серед них, наприклад, «Основи робототехніки». Тому для більш точного відображення наукового й навчального процесу в нашому підрозділі й ініціювали зміну назви на «факультет математики та цифрових технологій».

  • Які спеціальності можна здобути на факультеті?

– Цього року ми оголосили набір на чотири спеціальності: дві більше стосуються першої частини назви факультету (педагогічна 014.04 «Середня освіта. Математика» та наукомістка – 111 «Математика»). Ще дві пов’язані саме зі сферою цифрових технологій (113 «Прикладна математика» та 124 «Системний аналіз»). Зауважу, що більшість із них підтримуються державою (див. Додаток 4 до Правил прийому до ДВНЗ «УжНУ» у 2020 р.). Це означає більшу ймовірність для наших абітурієнтів навчатися коштом державного бюджету, а також низку переваг, зокрема можливість набрати додаткові 20 балів до вступного рейтингу. Для цього слід узяти участь у профорієнтаційній олімпіаді, яку проводить УжНУ.

  • Розкажіть, що нового пропонує факультет математики та цифрових технологій.

– Ми вирішили поки що не збільшувати кількість нових спеціальностей, а поліпшувати якість освітніх програм, які впроваджуються на них. Так, цього року були розроблені три нові освітні програми. Це «Комп’ютерна та бізнес-математика» спеціальності 111 «Математика», «Системи штучного інтелекту» спеціальності 113 «Прикладна математика» і «Аналіз даних та сучасні технології програмування» спеціальності 124 «Системний аналіз». Власне, ці нові освітні програми, а головне їхнє сучасне наповнення, спонукали нас просити Вчену раду УжНУ розглянути питання про перейменування нашого факультету.

  • Які предмети на ЗНО потрібно складати абітурієнтам?

– Для вступу на всі спеціальності нашого факультету (за кошти державного бюджету) треба надати три сертифікати ЗНО, перші два з яких це «Українська мова і література» та «Математика». Третій сертифікат ЗНО залежить від спеціальності. Так, для педагогічної спеціальності «Середня освіта. Математика» – це «Іноземна мова», або «Фізика», або «Географія» (на вибір). Для інших спеціальностей можливий вибір з двох: «Іноземна мова» або «Фізика». Зазначу, що для двох спеціальностей ми розширили перелік предметів третього сертифіката ЗНО, але навчання в цьому випадку можливе тільки за рахунок коштів фізичних чи юридичних осіб. Так, на спеціальність «Прикладна математика» розширений перелік для третього сертифікату ЗНО містить предмети «Біологія» або «Географія», а на «Системний аналіз» – «Історія України» або «Географія» (див. Додаток 5 до Правил прийому до ДВНЗ “УжНУ” у 2020 році).

  • Як відреагували студенти на зміну назви факультету?

– У спілкуванні зі студентами ми часто чули, що для них приємною несподіванкою став широкий перелік дисциплін комп’ютерного спрямування, які викладають на нашому факультеті. Тобто попередня назва неточно відображала перелік освітніх програм, дисциплін, гуртків. Саме це було однією з причин її зміни. Ми намагаємося узгоджувати наші дії зі студентами, тому перед перейменуванням влаштували опитування, за яким назва факультет математики та цифрових технологій здобула переважну кількість голосів – 97 %.

  • Нова назва підрозділу звучить більш сучасно. Як думаєте, чи вплине це на абітурієнтів?

– Для нас головне не так назва, як наповнення освітніх програм сучасними дисциплінами, за котрими готують конкурентоздатних фахівців на ринку праці. Цей процес у нас безперервний, оскільки щодня з’являються нові, більш ефективні технології, які, очевидно, варто вивчати. Але й назва нашого підрозділу також, безумовно, є важливою, адже вона підказує абітурієнту, що на факультеті математики і цифрових технологій можна здобути як базові знання з фундаментальних дисциплін, так і навички їх застосування в сучасному цифровому світі. Отож сподіваємося, що ребрендинг позитивно вплине на вступну кампанію. Власне, ми запрошуємо випускників шкіл, які хочуть вільно себе почувати в цифровій ері, яка вже розпочалася.

 

Розмовляли Ольга Брайлян та Мальвіна Кондратьєва
Категорії: