Новини

10.10.2017
1818

Взаємовигідне партнерство: підписано Меморандум про порозуміння та співпрацю між УжНУ та Ужгородською міськрадою

Взаємовигідне партнерство: підписано Меморандум про порозуміння та співпрацю між УжНУ та Ужгородською міськрадою

Ректор УжНУ Володимир Смоланка та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв у вівторок, 10 жовтня, підписали Меморандум про порозуміння та співпрацю між Державним вищим навчальним закладом «Ужгородський національний університет» та Ужгородською міською радою щодо виконання спільних проектів і програм розвитку. Таким чином співпраця між УжНУ та мерією обласного центру, яка значно пожвавилася останнім часом, остаточно закріплена у вигляді офіційного документу. Урочисте підписання Меморандуму відбулося у рамках «круглого столу» «Університет, місто, бізнес – партнерство заради розвитку», який пройшов у ректораті за участі керівництва УжНУ та Ужгородської міської ради. 

Аргументуючи важливість цієї події, ректор Володимир Смоланка наголосив: успішне партнерство іде на користь усім.

- Сьогодні неможливо уявити собі окремо Ужгород без УжНУ чи УжНУ без Ужгорода. Мова не тільки про те, що університет є найбільшим в області колективом, який налічує 2700 працівників і біля 14 тисяч студентів. І не лише про те, що наші викладачі і студенти сплачують податки в міський бюджет і пожвавлюють економіку міста загалом. УжНУ – це інтелектуальний згусток Ужгорода, молода генерація, яка значною мірою формує майбутнє нашого міста. Імідж Ужгорода – це імідж університету. І навпаки. Тому я дуже радий, що нам останнім часом вдалося вийти на якісно новий рівень співпраці з міською радою. Особливо тішить, як легко молоді команди управлінців університету і мерії знаходять спільну мову і взаєморозуміння, - зауважив Володимир Смоланка.

 Природно, що УжНУ і міськрада обласного центру співпрацювали завжди. Однак цьогоріч розпочалася активізація партнерства, вийшли на продуктивнішу фазу співробітництва. У липні під час робочої зустрічі керівників структурних підрозділів мерії та університету було окреслено основні напрямки поглиблення співпраці, визначено механізми реалізації напрацьованих ідей і пропозицій. І сьогодні все йде за планом, створений алгоритм працює. УжНУ, до прикладу, потужно долучився до нещодавнього святкування Дня Ужгорода, активізована спільна грантова робота, міжнародна співпраця, з університету надходить чимало інноваційних ідей та пропозицій щодо розвитку міста.

- УжНУ – це одна з «родзинок» нашого міста, - зазначив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. – Ми завжди раді вітати студентів для проходження практики в структурних підрозділах Ужгородської міської ради, кращим будемо пропонувати роботу. Нам важливі фахові консультації науковців університету і, наприклад, зараз представники біологічного факультету разом із колегами зі словацького Гуменного працюють над реалізацією проекту оновлення нашого парку «Під замком». А загалом я переконаний, що маємо спільно працювати на імідж нашого міста й університету, створити умови, щоб молодь не виїжджала за кордон, могла себе гідно реалізувати тут, в Ужгороді. Від керівництва, викладачів УжНУ залежить якість навчання, а від нас, міської влади – зручність, комфорт у місті. Тобто у нас спільні цілі, спільна робота і підписання Меморандуму лише активізує, закріпить те, що вже склалося й працює», – підсумував міський голова.

Цікаво, що серед напрямів співпраці, зафіксованих у Меморандумі, не тільки згадані стажування студентів та взаємне залучення мерії і вишу до проведення громадських, соціальних, благодійних, культурних та спортивних заходів, що відбуваються у місті. Домовлено про реалізацію спільних проектів та програм у сферах освіти, науки, технологій, інновацій, розвитку молодіжного руху задля інтегрованого розвитку громади міста та університету. Окремим пунктом передбачена співпраця з роботодавцями міста, потенційними інвесторами, бізнесом загалом. А також підтримка міською радою Ужгорода освітнього і наукового потенціалу УжНУ, в тому числі шляхом провадження результатів досліджень науковців вишу.

Завершилася зустріч за «круглим столом» озвученням викристалізуваної мети співпраці УжНУ і Ужгородської міськради – забезпечити молоді можливість здобути якісну вищу освіту, успішно реалізувати себе і достойно жити у комфортному місті.  

 

Ярослав Світлик 

Фото Вероніки Кобаль 

Категорії: