Новини

07.06.2018
867

Літній університет: факультет суспільних наук та Лабораторія космічних досліджень УжНУ

Літній університет: факультет суспільних наук та Лабораторія космічних досліджень УжНУ

ЧЕТВЕР, 7 ЧЕРВНЯ

У перший день після екватору Літнього університету (позаду – рівно половина «курсу») школярі побували на факультеті суспільних наук і дізналися, хто і як готує політологів, соціологів, психологів, соціальних працівників, державних управлінців. А з нинішнього року – ще й педагогів початкових класів.

Декан ФСН Юрій Остапець привітав молодь у стінах факультету. І заінтригував майбутніх абітурієнтів: «Якщо вам цікаво пізнавати соціум і середовище, в якому живемо, і якщо ви хочете зробити його кращим, то вам треба йти вчитися до нас».

 Юрій Олександрович коротко представив факультет, розповівши про спеціальності, фахівців з яких готують на ФСН. А далі повідомив, що викладачів на зустріч із школярами вирішили не запрошувати, і, щоб максимально стерти вікову різницю, факультет слухачам Літнього університету детальніше представлять аспіранти та студенти ФСН.

За кілька хвилин стало очевидно, що це рішення – правильне. Бо диспут від представників кафедри політології на тему «Я – громадянин» пройшов дуже жваво, інтерактивно і цікаво. Як і вікторина «Знавці нашої країни».

 Активність слухачів Літнього університету під час мозкового штурму та диспуту, а також добрі знання, продемонстровані під час вікторини, абсолютно спростували поширений стереотип, буцімто нинішні школярі апатичні, несвідомі чи пасивні. Навпаки: в Україні підростає дуже розумне і активне покоління молодих людей, котрі розуміють, що вони і є громадянським суспільством, прагнуть багатьох якісних змін у державі і готові докласти зусиль, щоб ці зміни відбулися. 

Утім, аби впливати на суспільство і трансформувати його, спочатку слід добре пізнати себе. І саме це ужгородським школярам допомогли зробити представники кафедри психології УжНУ. Тренінг «Пізнай себе від А до Я» з кількома цікавими психологічними тестами, дуже сподобався слухачам Літнього університету. 

 Після обіду дня слово «екватор», символічне для цього дня, ужгородські школярі почули не раз, адже відвідали Лабораторію космічних досліджень (ЛКД) УжНУ і дізналися від її керівника Віталія Єпішева багато цікавої інформації про космос. І про те, як ось уже 60 років його вивчають ужгородські науковці.

Історія лабораторії, успіхи наших вчених і, особливо, телескопи, через які дослідники космосу вивчають безмежні простори Всесвіту, викликали справжній захват молоді.

 Як і мобільний планетарій УжНУ, створений зовсім нещодавно, у 2015 році.

 Слухачі Літнього університету мали нагоду переглянути невеликий науковий фільм про подорожі на Місяць просто на небі – на куполі планетарію.

Категорії: