Новини

12.04.2019
1223

Іван Туряниця: «Випускники інженерно-технічного факультету затребувані на ринку праці. А в останній час за якісними спеціалістами йде справжнє «полювання»

Іван Туряниця: «Випускники інженерно-технічного факультету затребувані на ринку праці. А в останній час за якісними спеціалістами йде справжнє «полювання»

Інженерно-технічний факультет УжНУ засновано  у часи незалежної України, згідно нових вимог і викликів. З першого вересня 1991 року розпочали навчання дві групи зі спеціальностей «технологія машинобудування» та «приладобудування», де освіту здобували 50 студентів. Упродовж останніх років факультет постійно розвивався і удосконалювався. Нині підготовку фахівців на ІТФ забезпечують п’ять випускових кафедр: приладобудування, технології машинобудування, електронних систем, міського будівництва і господарства, комп’ютерних систем та мереж. Про вступну кампанію-2019 та перспективи випускників факультету поділився його декан, кандидат фізико-математичних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Іван Туряниця.

 

Як особисто Ви обирали у свій час спеціальність?

Я закінчив фізичний факультет УжДУ. До роботи на інженерно-технічному факультеті очолював галузеву науково-дослідну лабораторію електронної промисловості СРСР, яка займалася розробкою елементів оптичної та електронної пам`яті на базі халькогенних стекол. Наукові розробки, які проводились в цій лабораторії, мали дослідно-конструкторський характер, з метою їх подальшого впровадження у виробництво. Після розпаду СРСР припинилось фінансування наукових тематик галузевої лабораторії. 

Із задоволенням почав працювати на посаді доцента, оскільки тематика наукових досліджень, навчальні плани, конструкторські розробки були мені близькими. Досвід роботи в галузевій науково-дослідній лабораторії, а також робота асистентом на кафедрі фізики напівпровідників фізичного факультету, дозволили швидко адаптуватись і активно включитись в наукову та навчальну роботу на інженерно-технічному факультеті. У 1992 році я очолив кафедру приладобудування, а згодом був обраний на посаду декана інженерно-технічного факультету. Якби довелося ще раз вибирати місце роботи, то я впевнено можу сказати, що знову обрав би ІТФ.

На які спеціальності вестиме набір інженерно-технічний факультет цьогоріч?

Цьогоріч чекаємо абітурієнтів на спеціальності: «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «будівництво та цивільна інженерія» «електроніка», «комп’ютерна інженерія», «прикладна механіка».

Які нововведення будуть актуальними на вашому факультеті у 2019 році?

Особливих нововведень, які стосуються тільки нашого факультету, не очікується. А щодо загальних нововведень, то можна виокремити: проведення вступної кампанії в компактніші терміни; спрощення механізму СК; збільшення СК для пріоритетних спеціальностей до 1,05; пільги для учасників бойових дій не лише АТО/ООС; збереження кількості подачі 7 заяв на 4 спеціальності за державним замовленням на основі ПЗСО та інші. 

Які перспективи працевлаштування чекають на випускників інженерно-технічного факультету?

З часу заснування факультет взяв за мету практичну підготовку висококласних фахівців, інженерів у різних галузях промисловості та будівництва. При виконанні курсових робіт і проектів, магістерських робіт, проходження виробничих практик кафедрами використовується матеріально-технічна база підприємств області, на яких є унікальне сучасне європейське обладнання. Щорічно для студентів та викладачів ІТФ промислові підприємства проводять презентації, навчальні екскурсії, інформують студентів про своє виробництво, умови праці. Під час виробничих практик роботодавці мають можливість оцінити фаховий рівень студентів, ставлення до роботи, яке сприяє їхньому працевлаштуванню.

Високий рівень випускників ІТФ з електроніки, механіки, будівельних конструкцій, комп’ютерних технологій, систем автоматизованого проектування сприяє їх успішному працевлаштуванню в будівельних організаціях, на підприємствах, які займаються розробкою програмного забезпечення, відділах радіоелектроніки, захисту інформації, управління виробництвом, логістики, на найсучасніших підприємствах області: «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», ПрАТ «Єврокар», УАП ТОВ «Фішер-Мукачево», «Ядзакі Україна», ТОВ «Флекстронікс» та інші. Випускники факультету затребувані на ринку праці, і в останній час за якісними спеціалістами йде справжнє «полювання». Не дарма ж американський письменник Леонард Левінсон свого часу сказав: «Інженер – це людина, здатна взяти теорію й прикріпити до неї колеса».

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: