Новини

11.12.2013
2093

Члени студентського страйккому зустрілися з керівництвом УжНУ за круглим столом

Члени студентського страйккому зустрілися з керівництвом УжНУ за круглим столом

Сьогодні, о 15.00, студенти Ужгородського національного університету – активні мітингувальники ужгородського Євромайдану – засідали за круглим столом із керівництвом вишу. Студенти очікували, що на зустріч прийде й ректор, проте з об’єктивних причин він не зміг бути присутнім.

Тож зі студентами зустрілися проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Роман Офіцинський, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Федір Шандор, декан факультету європейського права та правознавства Ярослав Лазур, доктор юридичних наук, професор Олександр Рогач, директор Інституту іноземної філології Михайло Рошко. Також на зустрічі були й керівники органів студентського самоврядування – голова профкому студентів УжНУ Андріана Завадяк, голова Студентської ради Закарпаття Іван Полюжин та голова НТСА УжНУ Микола Сюсько.

Студенти зустрілися, аби обговорити з керівниками актуальні питання. Зокрема, Юлія Дуб, одна з активісток, висловила прохання задовольнити очікування страйкувальників стосовно того, що ректор УжНУ Федір Ващук пообіцяв призупинити свою діяльність в «Партії регіонів».

Під час обговорення професор Ярослав Лазур, як представник юридичної сторони, запевнив, що політична діяльність ректора як фізичної особи в тій чи іншій партії не має непокоїти студентів, якщо вона жодним чином не впливає на навчальний процес.

Оскільки Федір Ващук підтримав студентів у бажанні виявляти свою громадянську позицію і жодних заперечень стосовно цього не має, то прив’язувати особу ректора до партійної діяльності не має сенсу, з чим погодилася більшість учасників круглого столу. Таким чином, у цьому питанні учасники засідання дійшли спільного рішення: засудити дії посадових осіб, які причетні до побиття мітингувальників на Євромайдані у столиці.

Наступним пунктом обговорення стало питання студентів про можливість видання додатка до наказу ректора, згідно з яким можна було б уніфікувати навчальний процес таким чином, аби студенти мали змогу і відвідувати пари, і підтримувати Євромайдан. Ситуацію вирішити не так просто, адже студенти багатьох факультетів навчаються у дві зміни; крім того, як зауважив Федір Шандор, 18 спеціальностей в УжНУ нині проходять акредитацію, тож студентів не можна відпускати з пар на страйк, коли вони мають писати контрольні роботи. Таким чином, узгодили, що студентська сторона за сьогодні розробить проект рішення, який би її задовольнив, і завтра, о 10.00, подасть його присутнім сьогодні проректорам, з якими дійдуть компромісного рішення.

Крім того, користуючись нагодою зустрічі з керівництвом, студенти поставили ще ряд питань, які їх турбують: про доступ до гуртожитків його жителям після 24.00, прохання оприлюднити на офіційному сайті вишу список членів Вченої ради УжНУ та інші.

На засіданні круглого столу студентам і викладачам удалося знайти компромісні рішення.