Новини

12.06.2019
364

Клінічна конференція кафедри терапії та сімейної медицини «Оцінка болю в спині»

   Клінічна конференція кафедри терапії та сімейної медицини «Оцінка болю в спині»

Після традиційного щотижневого обходу хворих терапевтичного відділення КЗ «Ужгородської районної лікарні» 12.06.2019 р.  проводився розбір рекомендацій Британського медичного журналу (BMJ) на тему «Оцінка болю в спині».

        Біль у спині є головною причиною непрацездатності осіб віком <50 років  Різноманітні структури хребта, включаючи зв'язки, дуговідросткові суглоби, паравертебральну мускулатуру та фасції, міжхребцеві диски та корінці спинномозкових нервів, можуть брати участь у формуванні болю в спині.

Усі причини можна розділити на 3 групи: механічні, системні та відбиті (відображені). Найбільш поширеними причинами є механічні (97%).

Первинне обстеження

       Головною метою первинного обстеження є оцінка гострої необхідності в консультації хірурга та виявлення симптомів, що викликають підозру щодо наявності більш важкого супутнього захворювання.

Тривожні ознаки (“червоні прапорці”) в анамнезі, що є підставою для проведення додаткових діагностичних тестів, включають:

  • - системне ураження, включаючи лихоманку, озноб, нічну пітливість та/або безпричинне зменшення маси тіла (інфекція/злоякісне новоутворення);
  • - глибокі або прогресивні неврологічні порушення;
  • - травма/ ушкодження внаслідок високої швидкості;
  • - біль, рефрактерний до лікарських засобів;
  • - похилий вік;
  • - тривале застосування кортикостероїдів;
  • - наявність забоїв та саден над хребтом.

Фізикальному обстеженні

 При фізикальному обстеженні необхідно звертати увагу на здатність пацієнтів до пересування та на ходу. Додатково необхідно провести тест на обсяг рухів хребта пацієнта  та пальпацію хребта для виявлення розташування болісних місць. Потім необхідно виконати неврологічне обстеження.

Звичайні лабораторні дослідження не є обов'язковими при оцінці болю в спині, за виключенням випадку, коли у лікаря є підозра щодо наявності злоякісного новоутворення чи інфекції

Методи візуалізації

Пацієнти високого ризику (з імунодефіцитом, такі, які приймають кортикостероїди, та ті, які мають в анамнезі внутрішньовенне (в/в) приймання наркотичних засобів) з наявним болем у спині мусять негайно звернутися до лікаря для виконання візуалізаційних досліджень. Пацієнти з неослабним болем навіть у лежачому положенні, з системними симптомами (наприклад, лихоманка, озноб, загальне нездужання, злоякісні новоутворення в анамнезі, безпричинне зменшення маси тіла) та глибокими неврологічними порушеннями потребують проведення таких досліджень, як МРТ чи КТ. Нарешті, методи візуалізації показані для пацієнтів з травмою, особливо з незначними травмами у пацієнтів старечого віку, хворих на остеопороз, та тих, хто тривало лікується кортикостероїдами.

 

Повний текст протоколу доступний за посиланням: http://guidelines.moz.gov.ua/

Категорії: