News

26.05.2020
17797

Кава із деканом / кава зі студентом: топ-5 причин, чому варто вступати на кафедру військової підготовки

Кава із деканом / кава зі студентом: топ-5 причин, чому варто вступати на кафедру військової підготовки

  Продовжуємо нашу щовівторкову рубрику! УжНУ пропонує чимало цікавих можливостей своїм абітурієнтам та студентам. Однією з них є, безперечно, вступ на кафедру військової підготовки. Тож сьогодні детальніше про переваги навчання на кафедрі розповіли завідувач кафедри, кандидат психологічних наук, полковник запасу Василь Олійник та студент Юрій Якубець. До речі, уже з 25 травня розпочато набір студентів для навчання на кафедрі військової підготовки за програмою офіцерів запасу.

 

Юрій Якубець, студент кафедри військової підготовки:

 

1. Кафедра військової підготовки допомагає втілити свій громадянський обов’язок. Я вважаю,  що кожен свідомий громадянин нашої держави у необхідний для того час повинен стати на захист своєї Батьківщини.

2. Додаткова можливість разом зі здобуттям «основної» спеціальності. Навчання на кафедрі військової підготовки дозволяє освоїти військовий фах одночасно з вашим «основним» університетським напрямом. Тож про те, що це важко поєднувати, не слід переживати. 

3. Для мене військове звання, яке я здобуваю на кафедрі військової підготовки, є ще однією мрією до якої я йшов.  Думаю, є також чимало інших молодих людей, які також мріють про це.

4. Звісно, великою перевагою є і можливості працевлаштування для випускників кафедри військової підготовки. Існує багато професій тісно переплетених з військовою справою. І такий досвід навчання може стати великим «плюсом» у вашому майбутньому резюме.

5. Престижність військової кафедри. Не кожен бажаючий зможе  вступити на військову кафедру, оскільки успішному зарахуванню передує етап відбору, на якому відсіюються студенти, які не долають певний поріг. А це робить кафедру унікальною та престижною. Після зарахування особлива увага приділяється самовдосконаленню студентів і розвитку навичок,  які  формують унікальну особистість молодшого лейтенанта.



  Василь Олійник, завідувач кафедри військової підготовки, полковник запасу:

 

1. Навчання на кафедрі військової підготовки зручно поєднувати з навчанням на інших спеціальностях. Сьогодні вступити на кафедру військової підготовки Ужгородського національного університету студенти намагаються до третього курсу, щоб "цивільне" навчання збіглося із закінченням університету. Але варто також відзначити, що беруть на "воєнку" не всіх підряд, а тільки придатних до військової служби за станом здоров'я, моральними якостями і фізичною формою. 

З  цією метою претендентів тестують: перевіряють фізичну підготовку (біг, підтягування на перекладині (для хлопців) та комплексно-силові вправи (для дівчат), оцінюють за допомогою спеціальних тестів психологічний стан і стан здоров'я на медкомісії. А підсумкове рішення приймається на основі цих даних у сукупності з усіма показниками: успішністю, психологічними якостями, психічною стійкістю студента.

2. Можливості, які відкриваються після закінчення. Після вступу на кафедру у студентів плани на майбутнє різні. Для когось привабливий момент – звільнення від одного року служби в армії, отримання звання і надія на те, що лейтенант запасу не знадобиться країні. Але є і ті, хто після "воєнки" планує просуватися далі по цьому шляху. Деякі випускники військових кафедр по закінченні вирішують відкрити свій стартап. "Воєнка" стає поштовхом до відкриття курсів для волонтерів, з тактичної медицини для "польових сестер" тощо.

3. Рівні можливості для навчання і для дівчат, і для хлопців. З кожним роком на "воєнці" все більше студенток-дівчат. Одні хочуть у силові, правоохоронні відомства, інші прагнуть потрапити в ЗС на контракт на добру зарплату. Зараз грошове забезпечення офіцера збройних сил і у новачка-економіста (припустимо) – дві великі різниці. При тому, що влаштуватися останнім вкрай складно.

4. Якості, які ми виховуємо у наших студентів. На кафедрі військової підготовки надають знання та вміння для оборони України, навчають розпізнавати небезпеку, не розгубитися у критичний момент, дати відсіч кривдникам та тримати удар. Та найголовніше, на мій розсуд, ми вчимо студента постояти не тільки за себе, а і за інших людей. Навчання на кафедрі військової підготовки допоможе студентам і у кар’єрі, і у стосунках з людьми. Зрештою, кожен випускник кафедри почуватиметься більш впевнено і самодостатньо.

5. Кафедра військової підготовки для справжніх лідерів. Разом з цим, на кафедрі надають відповідь на питання, хто такий лідер та  як ним стати? Здається, що прапор лідерства піднімає той, хто просто наважується на це. Інакше кажучи, лідером стає той, хто цього прагне. По-друге, йдеться не так про бажання, як про його силу й послідовність втілення. Саме на кафедрі ми надамо кожному студенту напрям розвитку навичок лідерства та ресурси для цього. Ми навчимо зміцнювати силу характеру та слухати інших, володіти ситуацією та надихати людей, самовдосконалюватися, довіряти своїм товаришам по роботі, службі, вирішувати конфлікти та бути уважними до людей.

Попри те, чи є у студентів лідерські амбіції чи ні, характер лідера вам у будь-якому випадку знадобиться і буде для кожного студента корисним. Стати хорошим керівником для когось легше, для когось складніше, проте підвладне кожному студенту кафедри військової підготовки.




Розмову вела Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Categories: