News

25.03.2015
2619

Лекції для студентів Пряшівського університету прочитав доцент УжНУ

Лекції для студентів Пряшівського університету прочитав доцент УжНУ

24 березня кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Юрій Данилець прочитав лекції для студентів православного богословського факультету Пряшівського університету в Словаччині. Ужгородський історик і релігієзнавець був запрошений керівництвом згаданого факультету в рамках програми наукового стажування SAIA, n. o.

За попереднім узгодженням зі студентами, проблематика лекцій стосувалася історії православної церкви на Пряшівщині та Закарпатті в ХХ ст. Зокрема, Юрій Данилець ознайомив молодих богословів з темою «Відродження православ'я в Північно-Східній Угорщині на початку ХХ ст.». Наступні теми лектор вирішив присвятити підготовці та проведенню судових процесів в Мараморош-Сиготі, діяльності преподобних Олексія (Кабалюка) та Іова (Кундрі), науковій творчості архімандрита Василія (Проніна).

Черговий блок лекцій стосуватиметься питань формування структури Карпаторуської православної церкви та Мукачівської православної єпархії, радянських реалій у житті церковних громад.

Унаочненням до занять слугували слайд-презентація та низка наукових робіт, що опубліковані ужгородським істориком за останні роки. Особливо слухачів зацікавило монографічне дослідження, присвячене православній церкві на Закарпатті в першій половині ХХ ст.

У перервах між лекціями Юрій Данилець ознайомив студентів з напрямками роботи кафедри історії України Ужгородського університету. Презентував нові номери кафедрального збірника «Тисячоліття-Millennia» та «Наукових записок» НДЦ «Логос». Найбільше молодих закордонних колег зацікавило питання наявності та доступності в Науковій бібліотеці УжНУ відповідної літератури з історії Карпатського регіону.     

До слова, освіту на богословському факультеті Пряшівського університету нині здобувають студенти з кількох держав світу, в тому числі й з України.

Медіацентр УжНУ

Categories: