Новини

05.08.2014
1646

За допомогою Вишеградської четвірки УжНУ планує створити єдиний бібліотечний комплекс

За допомогою Вишеградської четвірки УжНУ планує створити єдиний бібліотечний комплекс

Ужгородський університет підготував проект для розгляду урядами країн Вишеградської четвірки, метою якого є створення єдиного комплексу університетської бібліотеки. Наразі її фонди в різних локаціях, зокрема в новому приміщенні бібліотеки на вулиці Університетській, 14 та старому книгосховищі УжНУ в історичному центрі Ужгорода.

Старе приміщення університетської бібліотеки тепер належить Мукачівській греко-католицькій єпархії. Незважаючи на це, там перебуває значна частина бібліотечного фонду університету – близько 600 тисяч примірників книг, серед них чимало рукописних видань та унікальних стародруків.

Як зауважує ректор УжНУ Володимир Смоланка, сутність проекту полягає в тому, що для перенесення основної частини бібліотечних фондів з будівлі на вулиці Капітульній, буде добудовано й оснащено новий корпус УжНУ на БАМі. Частина нових приміщень буде використана також на потреби аудиторного фонду.

Рідкісні видання та інкунабули залишаться в приміщенні єпархії, перебуваючи у власності університету. На основі цієї колекції буде створений музей, який стане символом співпраці університету й церкви. Він буде відкритим не лише для студентів, співробітників УжНУ, а й для всіх ужгородців, гостей міста. Крім цього, в університеті планують створити електронну бібліотеку, доступ до якої буде можливим через Інтернет. У ній будуть акумульовані копії унікальних видань, котрі є у власності УжНУ, та сучасних книжок.

Олексій Шафраньош
Фото з мережі Інтернет

Відредаговано – Медіацентр УжНУ