Новини

10.03.2015
1751

Як виховати управлінців для майбутнього держави, обговорювали в УжНУ

Як виховати управлінців для майбутнього держави, обговорювали в УжНУ

Днями у малій залі Вченої ради УжНУ відбулося експертне обговорення на тему «Кадровий резерв: актуальні проблеми і виклики».

До участі в роботі засідання долучилися експерти профільних управлінь й організацій Закарпатської області та керівництво Ужгородського національного університету, зокрема, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям Петро Фолтин, начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації Денис Ман, директор Закарпатського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Руслана Натуркач, доцент кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти ЗІППО, кандидат соціологічних наук Оксана Івась, проректори УжНУ Мирослава Лендьел та Ігор Король, в.о. декана юридичного факультету УжНУ Ярослав Лазур, директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна.

Захід організовано в рамках функціонування Центру кар’єри – підрозділу УжНУ, створеного для підтримки активного вибору професійного шляху та допомоги у працевлаштуванні студентів і випускників університету.

Під час обговорення порушувалися проблемні питання професійного зростання та працевлаштування молоді, створення умов для супроводу і відбору вмотивованих молодих людей з лідерськими якостями, інтелектуальним і творчим потенціалом, який може бути зреалізований у рамках державних та регіональних програм, а кандидати – бути зарахованими до кадрового резерву адміністративного апарату різних рівнів і структур.

Прогнозовано, що Україна незабаром зіткнеться з потребою заміни старих кадрів на нових антикризових управлінців, через що університетам уже нині варто продумати механізм вирішення цієї проблеми й розпочати підготовку фахівців, які зможуть ефективно виконувати свої функції.

На думку учасників зустрічі, селекцію студентів – претендентів на державну службу – треба починати ще в роки їх навчання. Так, за словами заступника начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям Закарпатської обласної служби зайнятості Петра Фолтина, студенти повинні почати підбирати роботу вже на четвертому році здобуття освіти через стажування.

Такий процес міг би допомогти виправити частково негативний імідж державної служби. Аби зробити цей процес більш ефективним, Закарпатський обласний центр зайнятості готовий стати зв’язковим між молоддю та роботодавцями.

Особливо відчутною є потреба у молодих і ефективних керівних кадрах у районах на рівні органів місцевого самоврядування, – зазначила директор Закарпатського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Руслана Натуркач, – адже на часі впровадження децентралізації влади, а цей процес потребує фахівців на місцях.

Під час бесіди торкнулися й теми «ринковості» спеціальностей. Завдяки реформам у сфері освіти виші можуть формувати навчальні програми таким чином, аби надавати перевагу здобуттю студентами навичок, які найповніше враховуватимуть потреби роботодавців. Окрім того, на думку проректора УжНУ Мирослави Лендьел, позитивні результати могло б дати й залучення працедавців до викладання.

Директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна запропонувала створити «Студії лідера» як один із ефективних механізмів підвищення обізнаності молодих активістів, де спільними зусиллями фахівців з різних галузей сформувати кваліфікований кадровий резерв державних управлінців – свідомих, освічених людей з високим рівнем правової культури. Саме такими якостями, на думку учасників обговорення, повинні володіти всі, хто прагне розбудовувати нашу державу в майбутньому.

Валерія Турок

Медіацентр УжНУ

Категорії: