Новини

21.03.2018
1708

Я маю право! - Правопросвітницький проект повним ходом реалізується на Закарпатті

Я маю право! - Правопросвітницький проект повним ходом реалізується на Закарпатті

2018 рік проголошено Президентом України роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право», метою якого є   формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту. Поширення знань та освітня місія сприяє залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки. Реалізується проект Мінюстом у співпраці з системою безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції за підтримки програми USAID «Нове правосуддя», БФ «Відродження», інших донорів та партнерів. 

Про реалізацію проекту «Я маю право!» та безоплатну правову допомогу на Закарпатті розповідає  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець.

 

Василю Юрійовичу, розкажіть детальніше про проект.

Проект «Я МАЮ ПРАВО!» було презентовано Міністерством юстиції України  на початку червня 2017 року. Стратегічним завданням довгострокової національної програми «Я МАЮ ПРАВО!» є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права.

Це – масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави, саме тому 14 листопада 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав  Указ «Про оголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Його тривалість становить 3 роки – 2017–2019 рр., а до географії віднесено всі міста України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро безоплатної правової допомоги.

Чи вже стартував проект на Закарпатті?

Проект «Я маю право!» стартував у Закарпатській області влітку минулого року, і  в рамках його реалізації  проведено низку правопросвітницьких заходів.

На які верстви населення спрямований проект?

Проект розраховано на громадян України віком від 18 років, а також на всіх громадян України, права яких можуть потребувати захисту. Зважаючи на ключові меседжі  2017 року: Як врегулювати спір? Як оформити позов до суду?, Відбирають квартиру?, Забирають бізнес?,  Не можеш скласти іспит без грошей?, цільова аудиторія 2017-го року: це  власники бізнесу та майна, студенти, позивачі до суду.

Стратегія проекту на 2018-2019 роки сфокусована на наступних меседжах: права громадян під час спілкування з правоохоронними органами, права споживачів, права дітей та жінок, права учасників АТО, ветеранів війни, права тимчасово переміщених осіб, права малозабезпечених, права людей з інвалідністю. 

Як він реалізовується на Закарпатті?

Команда управління юстиції та системи БПД проводить низку правопросвітницьких заходів, спрямованих на інформування громадян та захист їхніх прав. Зокрема, через мобільні інформаційні пункти, роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги, роз’яснювальну роботу серед населення законодавства про права та обов’язки для різних категорій громадян,  лекції та правові уроки у вишах, школах, інших навчальних закладах області, семінари, навчання, вуличні інформування та флеш-моби із залученням студентської молоді, майстер-класи, широку інформаційну кампанію тощо.

Одним із ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту, є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Фахівці не лише інформують громадян про їхні права, а й навчають їх, як ці права захищати. Ми даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

 

До речі, Уряд вже наповнює проект «Я МАЮ ПРАВО!» реальним змістом за такими напрямками:

1. МаскиШоуСтоп: захист прав підприємців - прийнято Закон щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес

2. ЧужихДітейНеБуває: захист прав дітей - прийнято Закон щодо посилення відповідальності за жорстку несплату аліментів

3. АгроРейдериСтоп: захист прав аграріїв - створені антирейдерські аграрних штаби по всій Україні

4. ХабарЗаНавчанняСтоп: захист прав студентів – взято напрямок на боротьбу з корупцією у вищих навчальних закладах.

Хто долучається до реалізації проекту на Закарпатті?

Реалізація проекту на Закарпатті відбувається шляхом об’єднання зусиль та інфраструктури ГТУЮ у Закарпатській області, системи БПД – Регіонального центру з надання БВПД, місцевих центрів та бюро правової допомоги.  Також, відповідно до Указу Президента,  органи місцевого самоврядування  мають сприяти забезпеченню реалізації цього проекту шляхом проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи. Зокрема, створення на регіональних телеканалах програм, орієнтованих на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян. Окрім того, ми залучаємо до цієї важливої справи й партнерів: державні інституції та громадські організації.  

Оскільки одним із завдань проекту є надання безоплатної правової допомоги громадянам, розкажіть де на Закарпатті можна скористатися такою допомогою.

Кожен закарпатець має можливість скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, Мукачівський, Ужгородський та Хустський місцеві центри з надання БВПД, а також 13 бюро правової допомоги, які розміщені у всіх райцентрах та в м.Чоп,  с.В.Бичків та Дубове, забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги навіть у найвіддаленіших куточках краю. Окрім того, з метою покращення доступу до безоплатної правової допомоги, у 2017 році фахівці  центрів та бюро правової допомоги забезпечили роботу 39  дистанційних пунктів доступу до правової допомоги, а також здійснили понад 496 виїздів мобільних консультаційних пунктів. Це вкрай важливо для тих людей, які самостійно з якихось причин, чи маючи певні особливі потреби, не можуть дістатися до центів самостійно .

Скільки закарпатських адвокатів включено до Реєстру адвокатів?

На кінець 2017 року  з системою безоплатної правової допомоги на Закарпатті співпрацювали 62 адвокати. З початку 2018 року до їхньої когорти долучилося ще 37 адвокатів, які пройшли конкурс.  Такої чисельності цілком вистачає, аби забезпечити кожен район області безоплатною правовою допомогою.

Скільки осіб отримали БПД в 2017 році на Закарпатті?

Щодо цивільних справ: місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги було зареєстровано 11 201 звернення клієнтів, за результатами розгляду яких видано 1384 доручень адвокатам для представлення інтересів клієнтів та 250 наказів на представництво інтересів клієнтів працівниками місцевий центрів.

До речі, чимало адвокатів досягли успіхів у захисті клієнтів  у цивільних справах. Зокрема, Ігор Леньо відстояв право на грошову компенсацію за житло учаснику АТО, завдяки адвокату Інокентію Боровському призначено аліменти батькові похилого віку, Вікторія Волошин домоглася у відмові в безпідставних вимогах банку до клієнта в розмірі 45 тисяч гривень, завдяки роботі Наталії Джуган відновлено право клієнта на земельну ділянку та визнано протиправними дії і рішення Управління Пенсійного фонду та відновлено виплату пенсії клієнту, Сергій Ільницький захистив житлові права громадян та усунув перешкоди у користуванні житлом, завдяки діям адвоката Юрія Соскіди особі повернено депозитний вклад. Таких прикладів чимало.

Результати роботи 2017 та плани на 2018 рік

У 2017 році  Регіональним центром з надання БВПД у Закарпатській області видано  2960 доручень адвокатам, для надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях. У послужному списку адвокатів: 12 –  виправдувальних вироків по тяжким і особливо тяжким обвинуваченням, 23 - перекваліфікації/зміни обсягу обвинувачення по тяжким і особливо тяжким злочинам, 48 – відмови у взятті під варту/зміна запобіжного заходу по тяжким звинуваченням, 24 – закриття кримінальних справ про ти клієнтів.

Серед пріоритетів нашої роботи у нинішньому році – посилення правових можливостей громад, а також підвищення якості надання безоплатної правової допомоги та забезпечення якісними послугами правової допомоги усіх, хто її потребує. Зокрема, через удосконалення діючої системи управління якістю, запровадження офісів громадського захисника та інституту наставництва, правопросвітництва та широкого партнерства. 

Хто має право на отримання БПД?

Усі громадяни мають право на первинну правову допомогу: консультації, роз’яснення, допомогу у написанні документів, окрім процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу - захист, представництво інтересів у судах, інших державних органах тощо; складення документів процесуального характеру - мають: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту» (у т.ч. й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу ВПО, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».  А з  7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», завдяки якому доступ до безоплатної вторинної правової допомоги отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – діти.

Безоплатну правову допомогу можна отримати з будь-яких питань, які потребують вирішення у правовому полі. Проте скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою можуть лише  категорії осіб, визначені законодавчо.

Куди звертатися?

Якщо ви, ваші рідні чи знайомі потребуєте правової підтримки, звертайтесь до найближчих місцевих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті або зателефонуйте за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Розмовляла Оксана Дудаш.

Категорії: