Новини

23.02.2017
2568

Всесвітньовідомий фізик Олександр Кокенєші став Почесним доктором УжНУ

Всесвітньовідомий фізик Олександр Кокенєші став Почесним доктором УжНУ

У четвер, 23 лютого, на засіданні Вченої ради УжНУ ректор університету професор Володимир Смоланка вручив атрибути Doctor Honoris Causa УжНУ науковцю зі світовим іменем, доктору фізико-математичних наук, професору кафедри експериментальної фізики Університету м. Дебрецен (Угорщина) Олександру Кокенєші.

  Олександр (а нині – Шандор) Кокенєші у 1969 році здобув вищу освіту і отримав диплом фізика Ужгородського державного університету. Майбутній науковець розпочав свою наукову діяльність на початку 1970-х років, успішно закінчив аспірантуру нашого вишу та працював старшим науковим співробітником, а згодом і завідувачем лабораторії фізики і хімії складних напівпровідникових матеріалів.

У 1989 році за значні наукові досягнення отримав Державну премію України в галузі науки і техніки. У 1990 році Олександр Кокенєші захистив докторську дисертацію. До сфери наукових інтересів професора належать матеріалознавство, фізика напівпровідників та діелектриків.

Олександр Кокенєші очолював кафедру твердотільної електроніки Ужгородського державного університету протягом дев’яти років (з 1991 по 2000 роки). Дослідження професора визнавались далеко за межами України, він визнаний як експерт наукової комісії Євросоюзу. У 1998 р. нагороджений медаллю Всесвітнього товариства угорських професорів. А з 2001 року керує науковою темою кафедри експериментальної фізики Університету міста Дебрецен.

Науковець читав лекції в університетах п’яти континентів, у тому числі й Орегонському державному університеті (США), Державному університеті штату Айдахо в Бойсі (США) та Університеті Сан Пауло (Бразилія). Професор Кокенєші є науковим керівником більш ніж 20 національних та міжнародних наукових проектів, автором 190 статей у міжнародних наукових рейтингових журналах, більше 130 презентацій на міжнародних конференціях, співавтором 4 монографій та 19 патентів, керівником 11 захищених кандидатських дисертацій та консультантом докторської дисертації.

Більше 15 років наукова група, очолювана професором Кокенєші, активно співпрацює з Ужгородським національним університетом. За цей час виконано ряд наукових українсько-угорських проектів, опубліковано спільні наукові праці (монографії, статті, тези, патенти); за результатами спільних наукових досліджень організовано обмін та стажування студентів, аспірантів та співробітників УжНУ.

«Виражаючи всю свою глибоку повагу, ми гідно оцінюємо діяльність пана професора Шандора Кокенєші з багатьох сторін: як видатного науковця, заслуженого фізика, випускника Ужгородського національного університету та нашого великого друга» - сказав під час церемонії присвоєння вченого звання Почесного доктора УжНУ проректор університету професор Ігор Студеняк.

Звання Doctor Honoris Causa УжНУ присвоєно Шандору Кокенєші за особисті  наукові досягнення в галузі фізики, освіти, науки за вагомий внесок у розвиток міжнародного наукового співробітництва між Україною та Угорщиною, а також за розвиток та поглиблення наукового співробітництва з Ужгородським національним університетом.

Виступаючи з інавгураційною промовою, Шандор Кокенєші зазначив: «УжНУ виховав мене від студента до кандидата наук, науковця, доктора наук. Це університет, де я в колі друзів і колег досяг усього, що міг досягти на той час. Радий, що міг працювати у знаменитій школі ужгородських фізиків, про яку гордо згадують у всьому світі. Доля склалася так, що мене запросили працювати в Дебрецен, але я з радістю ніс славу Ужгородського університету у світ. І дуже задоволений тим, що міг принести УжНУ користь, напевно, більшу, ніж міг би принести, залишившись в Ужгороді. Переконаний, що наша дружба, наші спільні ідеї і наша співпраця триватиме багато-багато років».

Також на засіданні Вченої ради університету обговорювали підсумки зимової екзаменаційної сесії 2016/2017 навчального року, діяльність студентського самоврядування в минулому році та конкурсні справи.

 

Ярослав Світлик,  Прес-служба УжНУ 

Категорії: