Новини

17.04.2016
2352

Випускникам фізичного факультету УжНУ відкриті двері до найпрестижніших академічних науково-дослідних установ та провідних вузів

Випускникам фізичного факультету УжНУ відкриті двері до найпрестижніших академічних науково-дослідних установ та провідних вузів

Фізичний факультет – один з найпотужніший за науковим та кадровим потенціалом в Ужгородському національному університеті. Його наукові школи, дослідження, публікації та винаходи відомі далеко за межами України. На факультеті є шість випускаючих кафедр, на яких працює 235 спеціалістів, з них 100 мають наукові ступені доктора або кандидата фізико-математичних наук. Навчальний процес забезпечують 70 викладачів, з них 20 професорів, докторів наук та 40 доцентів, кандидатів наук.

Підготовка спеціалістів (бакалаврів, магістрів) ведеться на кафедрах теоретичної фізики, фізики напівпровідників, квантової електроніки, твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки, оптики, прикладної фізики і відділенні фізики ядра та елементарних частинок.

На фізичному факультеті є унікальний об’єкт – Лабораторія космічних досліджень, що існує при кафедрі оптики з 1969 року. Історія лабораторії почалася з спостережень першого штучного супутника Землі, які були проведені 6 жовтня 1957 року. Засновником лабораторії стала Мотря Василівна Братійчук.

Фізики переконані – характерною рисою університетської фізичної освіти є її широта, яка дозволяє випускнику фізичного факультету вільно і кваліфіковано орієнтуватися у будь-якому з напрямків сучасної фізики. Для фізиків, які отримали освіту на фізичному факультеті УжНУ, відкриті двері найпрестижніших академічних науково-дослідних установ, провідних вузів та середніх навчальних закладів, конструкторських бюро, науково-виробничих і обчислювальних центрів.


НАШІ ВИПУСКНИКИ У СВІТІ

 

Декан фізфаку УжНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Юрійович Лазур розповідає про випускників, які є гордістю факультету: «Важко знайти провідну фізичну лабораторію у світі, де б не працювали випускники нашого факультету. Наприклад, на великому андронному колайдері у Швейцарії вже три роки працюють наші фізики Дмитро Симочко та Ольга Симканич. Випускник кафедри фізики напівпровідників Рущанський проводить дослідження у німецькому ядерному центрі у Юліху. Там знаходиться один з найбільших суперкомп’ютерів світу JUQUEEN, побудований на базі суперкомп’ютерної платформи IBM Blue Gene/Q). Вихованці кафедр квантової електроніки та теоретичної фізики Михайло Чундак та брати Олександр і Віталій Стецовичі, успішно захистили свої дисертації в Карловому університеті (Чехія).

Випускник кафедри теоретичної фізики Денис Бондар працює у Прінстонському університеті, саме в тих лабораторіях, де Ейнштейн творив свою теорію відносності. Зараз на сайті цього університету, де висвітлюються власні найбільш актуальні та важливі здобутки, з’явився термін Ужгородсько-Прінстонська парадигма, тобто розроблена Д. Бондарем та іншим випускником кафедри теоретичної фізики Р. Ломпеєм теорія, яка базується на рівняннях, що однаково добре підходять для опису і класичних, і квантових систем.

Ще один випускник кафедри теоретичної фізики Юлій Єлінек очолював в Арагонській національній лабораторії великий відділ, який є світовим лідером з вивчення атомних кластерів. Вагомо, що це найвідоміший дослідницький центр Міністерства енергетики США. У міжнародному центрі теоретичної фізики ім. А. Салама, що знаходиться в італійському м. Трієсті успішно працюють п’ятеро фізиків з УжНУ. Таких прикладів насправді можна наводити багато. Так, близько 20 наших випускників працює в Карловому університеті в Чехії, які планомірно займаються рекрутингом наших студентів до Карлового університету».

 

НАШІ ВИПУСКНИКИ В УКРАЇНІ

 Звичайно, не всі наші випускники йдуть у велику науку. На Закарпатті можливість для працевлаштування надають підприємства Джейбіл, Ядзакі, Флекстронікс та інші, де фізики працюють на відповідальних керівних та інженерних посадах. Багато наших студентів працюють в інших сферах. Наприклад, випускник фізичного факультету генерал Іван Свида у 2009 році очолив Генштаб Збройних сил України. Чимало наших випускників, які успішно займаються бізнесом, регулярно допомагають у проведенні факультетських заходів, не забувають і пам’ятають свою альма-матер.

Відомий український науковець, громадський діяч, заступник міністра освіти Максим Стріха два роки тому у публікації в одному з загальнонаціональних видань зазначив, що в Україні тільки фізична наука відповідає світовому рівню. І це завдяки науковим школам Харкова, Києва та Ужгорода.

  

ВИКЛАДАЧІ 

Доктор фізико-математичних наук, професор Іван Іванович Шафраньош зазначає, що визначні наукові, навчальні результати зумовлені високим рівнем викладання на фізичному факультеті. « В нас працює 20 докторів наук, майже половина всіх викладачів – доктори наук, вони активно, крім викладання, займаються наукою. Левова частина всіх публікацій в УжНУ, які зареєстровані у світовій базі SCOPUS, належать саме фізичному факультету. Тому не випадково, що випускники факультету цінуються у світі, займають відповідальні посади. Це є результатом планомірної, фундаментальної роботи, яка ведеться професорсько-викладацьким складом».

Важливий внесок наших викладачів в сфері освіти та науки відзначений значною кількістю нагород та відзнак. Лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки є Д.І. Блецкан, О.О. Кікінеші, Л.Л. Шимон, Ю.М. Височанський, Д.М. Берча. Звання Заслуженого діяча науки і техніки України отримали І.П. Студеняк, Д.І. Блецкан, Ю.М. Височанський, В.М. Різак, С.С. Поп.

Заслуженими працівниками народної освіти України є Л.Л. Шимон, О.Г. Сливка. Гранти міжнародної науково-освітньої програми здобули професори Ю.М. Височанський, В.Ю. Лазур та В.М. Різак.

НОВІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Фізичний факультет забезпечує підготовку фахівців також з двох нових спеціальностей - безпека інформаційних і комунікаційних систем і системи технічного захисту інформації. Завідувач кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки професор Василь Михайлович Різак зазначає, що якість факультету, та й університету загалом, складається з трьох факторів. По-перше, – це рівень професорсько-викладацького складу, по-друге, – матеріально-технічна база й, по-третє, – можливість працевлаштування.

За якістю професорсько-викладацького складу, я вважаю, такого високого рівня як на фізичному факультету, в УжНУ більше немає. За матеріально-технічною базою – в міру можливостей ми її оновлюємо, і вона дозволяє в повній мірі проводити навчальні та наукові дослідження. Цього року вже оголошено ректоратом УжНУ тендер на закупівлю обладнання, і ми отримаємо 20 нових комп’ютерів.

Щодо перспектив – вже було багато сказано, хочу ще додати, що нові спеціальності – безпека інформаційних і комунікаційних систем і системи технічного захисту інформації надають фундаментальні знання, що дозволять студентам стати висококласними фахівцями у сфері інформаційної безпеки. В наш час це надзвичайно важливо. Хочу зазначити, що ми готуємо фахівців з інформаційної безпеки, які розуміють систему, принципи побудови мереж, специфіку їх роботи. Тому їхня освіта є більш універсальною та ширшою, ніж простих програмістів та інформатиків.

 

Також ми розробили обласну програму якісної фахової підготовки та кваліфікації фахівців з кібербезпеки в УжНУ на 2016-2018 роки. Це важлива сфера нашої діяльності, оскільки ми вже перейшли до інформаційного суспільства, в якому захист кібернетичного простору та інформаційних технологій держави стає безпосереднім чинником забезпечення її економічної та соціально-політичної стабільності.

Нам вдалося затвердити рамкову угоду з міжнародним консорціумом CERIC-ERIC, співзасновниками якого є 7 європейських держав. Це надзвичайно потужна наукова установа, її адміністративний центр знаходиться в місті Трієст, Італія. В нас є домовленість про отримання обладнання для фізичного факультету, які дозволять розширити спектр наукових досліджень, зокрема в сфері біоінформаційних молекул.

 

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Доктор фізико-математичних наук, професор Юліан Миронович Височанський додає: «ми співпрацюємо з десятками країн, з провідними університетами, дослідницькими центрами світу. Наша співпраця реальна, вона триває не одне десятиліття, ми давно інтегровані, як це зараз «модно» говорити у світовий освітній та науковий простір. Наші аспіранти мають реальну можливість працювати не тільки в нас в Ужгороді, але й за кордоном. Головне – бажання».

Загалом, у міжнародному плані фізичний факультет здійснює співробітництво більш, ніж 30 вузами та провідними науковими центрами світу. Щорічно група наших студентів, які володіють угорською мовою, проходить семестрове навчання у вузах Угорщини, а окремі студенти – ознайомчу практику у вищих навчальних закладах Словаччини.

Слід розуміти, що фізика цікава не лише як наука, як джерело сучасних технологій. Вона дає чудову підготовку в сфері практичних технологій, в плані того, що молода людина може себе організувати, сучасно мислити. На фізичному факультеті застосовуються сучасні розрахункові підходи, які в повній мірі дозволяють реалізувати студентам, молодим науковцям власні наукові цілі.

 

СПОРТ ТА ДОЗВІЛЛЯ 

Заступник декана, кандидат фізико-математичних наук, доцент Іван Йосипович Росола розповідає про спортивне життя факультету: «За останні 15 років наші студенти в трійці лідерів серед університетських команд. На рівних змагаються з фізкультурниками, особливо гаряча боротьба йде тоді, коли сходяться з ними один на один у спортивних змаганнях. Наш студент 5 курсу Телегій Іван виконав норматив на майстра спорту міжнародного класу з бодібілдингу. Він перше місце отримав у дорослій категорії. Також хлопець активно виступає в легкій атлетиці. Іван Телегій - кращий спортсмен в УжНУ в змаганнях «біг на 100 метрів».

 Традиційно з 70-х років ХХ століття в нас відбуваються «Дні Архімеда»,- продовжує розмову декан фізичного факультету Володимир Юрійович Лазур. Студенти готують музично-розважальні програми, розігрують цікаві, комічні ситуації з студентського життя, виступають з музичними номерами. Цікаво проходять і дні першокурсника. Загалом, громадських заходів на факультеті відбувається дійсно багато, а студентське життя, крім навчання, насичене цікавими та  незабутніми подіями. Так має й бути, адже студентські роки - найкращі роки нашого життя.

 

Категорії: