Новини

26.02.2018
2939

Василь Лендєл: «Більше 70% наших магістрів-хіміків вже працюють за спеціальністю

Василь Лендєл: «Більше 70% наших магістрів-хіміків вже працюють за спеціальністю

Сучасний стрімкий розвиток науки й техніки ставить перед навчальними закладами високі вимоги щодо підготовки студентів-хіміків, які були б затребуваними на сучасному ринку праці. Хімічний факультет УжНУ надає якісну, конкурентну вищу хімічну та екологічну освіту, а студенти та випускники факультету користуються попитом як в Україні, так і за кордоном – переконує декан факультету, доктор хімічних наук, професор Василь Лендєл. З ним ми вели розмову про особливості навчання, наукову роботу та працевлаштування ужгородських хіміків.

 

Василь Георгійович! Які новинки має факультет для абітурієнтів 2018 року?

Важливим є такий факт, що якщо дотепер ми мали дві спеціальності -  «хімія» та «екологія», то віднедавна маємо спеціальність «середня освіта» хімія та екологія. Це великий плюс, адже наші випускники матимуть можливість працювати вчителями і хімії і екології.  Це гарантія того, що в будь якій школі хімік знайде собі роботу. З  іншого боку, якщо наш випускник  піде на завод на посаду хіміка, то він може виконувати й обов’язки еколога.

 

Наразі наші випускники з успіхом  працюють на «Джейбілі», «Ядзакі», Перечинському лісохімічному комбінаті. Ми ввели нові спецкурси для тих студентів, які вже працюють на цьому підприємстві, враховують специфіку роботи на виробництві.

Також ми уклали договори про проведення практики із заводами, які беруть наших студентів на роботу. Тому студенти вже бачать, що від них вимагається, а керівники заводу розуміють, хто їм потрібен.  Таким чином, закінчуючи 4 курс, студенти бачать перспективу власного працевлаштування. Уже на першому-другому курсі магістратури 70% наших студентів працюють за спеціальністю. Ми їм дозволяємо вільне відвідування, при умові, що по закінченню університету їх беруть працювати на підприємство. На даний момент від нас просять на виробництво ще трьох хіміків, але ми вільних студентів поки  не маємо, всі знайшли собі роботу.

 

Як ви проводите профорієнтаційну діяльність?

Цього семестру ми вже мали зустріч з учнями шкіл Ужгорода та району, запрошуємо на екскурсії до нас не тільки учнів 11 класів, які вже переважно визначилися зі своєю спеціальністю, але й 9-10 класи, по бажанню – інші класи,  які ще тільки визначаються. Маємо добрі відгуки, діти бачать, як відбуваються хімічні дослідження, чим живуть студенти-хіміки УжНУ.

Що найбільше приваблює школярів під час подібних екскурсій?

 Найбільше цікавлять досліди, якісні реакції. Є такий дослід «Штучний вулкан» візуально ефектний дослід, дітям такі речі дуже подобаються.

 

Ви згадували про проходження практики…

У нас є декілька видів практик. Після першого курсу йде практика по обчислювальній техніці. Потім є три педагогічні практики і дві виробничі практики. Найбільша тривалість практики – місяць. Після третього курсу ми розподіляємо студентів по кафедрах, вони проходять відповідні курси за вибором.

Наших хіміків, екологів цінують й в інших країнах. Семеро наразі працюють в Угорщині, двоє з них – кандидати наук, захистилися вже там. Минулися ті часи, коли хімік закінчував факультет і «йшов на базар продавати». Якщо він хоче влаштуватися по спеціальності, то він однозначно має змогу це зробити.

Всі виробництва,  які працюють, чи готуються до відкриття, потребують хіміків. Наразі диплом з двома спеціальностями й хіміка і еколога дозволяє на виробництві зайняти одночасно дві ніші.

 

Чи багато абітурієнтів, які поступають на факультет, вже визначилися з хімічною спеціалізацією?

На напрямок «хімія» йдуть ті, котрі знають чітко, що хочуть. У другому семестрі першого курсу студенти вже працюють у наукових гуртках. На спеціальність «середня освіта» поступають більше дівчат, вони орієнтуються на викладання в школі. Екологи більше націлені на виробництво.

Нещодавно проблемою було те, що діти, які любили хімію, часто йшли на медичний факультет, зокрема на фармацію. Тепер, коли введений мінімальний 150 бальний бар’єр на медичних факультетах, я думаю що хіміки і біологи отримають більше абітурієнтів.

Як побудована наукова робота на факультеті серед студентів?

За підсумками 2017 року в нас 27 студентів є співавторами наукових публікацій. Більшість наших студентів займаються науковою діяльністю, а на факультеті всі викладачі, мають вчене звання кандидата, доктора наук.

Хочу також зазначити, що багато випускників хімічного факультету ДВНЗ «УжНУ» стали провідними науковцями, професорами, керівниками відомих столичних вузів, престижних інститутів НАН України, до прикладу  Вячеслав Григорович Кошечко, віце-президент Національної Академії Наук України, директор Інституту фізичної хімії ім. Л.В.Писаржевського НАНУ (м. Київ), Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, академік НАН України, доктор хімічних наук, професор, всесвітньовідомий і видатний вчений в галузі фізичної хімії, авторитетний керівник, шанована і відома в Україні і далеко за її межами людина. 

Член-кореспондентами НАН України стали доктори хімічних наук, професори: в.о. директора Інституту загальної та неорганічної хімії НАН України (м. Київ) Василь Іванович Пехньо; зав. відділом Інституту органічної хімії НАН України (м.Київ) Ю.Ю. Керча тощо.  Доктор хімічних наук С.С. Іванчев став член-кореспондентом Академії наук СРСР. Випускники факультету, доктори хімічних наук, професори тривалий час очолювали та очолюють факультети, кафедри, відділи провідних вузів та науково-дослідних інститутів України.

Повертаючись до наукової діяльності на факультеті, хочу зазначити, що наш науковий журнал є ВАКівським, зараз працюємо над тим, щоб його ввести у наукометричну базу Scopus. Причому, в нашому журналі третина авторів з інших університетів. Всі студенти на старших курсах беруть участь у наукових конференціях – тому й в науковому плані ми бачимо для них значні перспективи.

 

Розмову вів Олексій Шафраньош

Фото: Вероніка Кобаль

Микола Кошмяков

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: