Новини

05.07.2014
1924

В УжНУ розпочали роботу щодо входу в консорціуми з університетами Литви

В УжНУ розпочали роботу щодо входу в консорціуми з університетами Литви

Ужгородський національний університет налагоджує співпрацю з провідними вищими навчальними закладами Литви. Про особливості міжнародної співпраці, її завдання, перспективи говорили під час відкритої наради, що відбулася 4 липня.

 Наразі УжНУ налагоджує наукову роботу з п'ятьма університетами Литовської Республіки. Зокрема, йдеться про Вільнюський університет (Vilniaus universitetas (VU), Каунаський  університет Вітовта Великого (Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Каунаський технологічний університет (Kauno technologijos universitetas (KTU), Університет Миколаса Ромеріса (Mykolo Romerio universitetas) та Литовський медичний університет (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas).

Співпрацю між УжНУ та литовськими вишами провадитимуть в кількох основних напрямках. Серед них:

• обмін студентами в рамках програми отримання подвійних дипломів (навчання – винятково англійською мовою);

• обмін студентами на час літніх практик; Особливу увагу цьому питанню надав Вільнюський університет, який зацікавився біологічною базою УжНУ в Колочаві.

• наукова співпраця в рамках міжнародних проектів. Особливо важливою, на думку учасників зустрічі, є участь УжНУ в міжнародних програмах TEMPUS, Erasmus+ та Hоrizon 2020.  

«Наразі університет не входить до  потужних наукових консорціумів, але завдяки партнерству з іноземними, зокрема й з литовськими вишами, ми зможемо долучитися до  світових міжуніверситетських програм», – відзначив ректор Володимир СМОЛАНКА.

Співпраця буде корисна й з матеріального погляду, адже, до прикладу, шестирічний бюджет програми щодо вивчення напівпровідникових матеріалів «Horizon 2020» становить 70 мільярдів євро (для порівняння: дохід держбюджету України 2013 року становив 58 млрд євро). Участь у міжнародних програмах допоможе УжНУ швидше ввійти в асоціації європейських університетів, а науковці матимуть й матеріальну зацікавленість, оскільки отримуватимуть фінансування в рамках наукових програм.

Учасники зустрічі відзначили важливість підготовки інноваційних наукових проектів, які можна реалізовувати разом із литовцями. Оформленням проектів займатиметься новостворений у структурі УжНУ Науково-дослідний центр інновацій і розвитку. Міжнародні програми стосуватимуться як природничих дисциплін, так і суспільних, сфери ІТ-технологій.

Активна фаза співпраці між литовськими вишами та УжНУ розпочнеться 16–17 липня, коли Ужгород відвідає делегація з університету Вітовта Великого (м. Каунас).