Новини

04.05.2018
824

Вперше у ННТЦ СМДД проведено інтернаціональний тренінг для сімейних лікарів «Міжнародний досвід доказового ведення хронічних ран в практиці сімейного лікаря».

Вперше у ННТЦ СМДД проведено інтернаціональний тренінг для сімейних лікарів «Міжнародний досвід доказового ведення хронічних ран в практиці сімейного лікаря».

4 травня на базі навчально-наукового тренінгового центру  ФПОДП УжНУ відбувся інтерактивний міжнародний тренінг заняття за участі гостей  з США, з міста-побратима Корвалліс, досвідчених медсестер Ненсі і Майкла Бум. Темою тренінгу була: «Міжнародний досвід доказового ведення хронічних ран в практиці сімейного лікаря». 

Тема тренінгу є надзвичайно актуальною, адже кожен сімейний лікар зустрічається з проблемою хронічних ран і пролежнів у своїй практиці. На жаль, дана тема висвітлюється мало під час навчання сімейних лікарів і потребує практичного вивчення. 

В тренінгу брали участь 23 учасників, серед них лікарі-інтерни факультету післядипломної освіти УжНУ, практикуючі лікарі та студенти медичного факультету №2. Загалом у тренінгу брали участь медики, представники 7 держав!

 

Проводили заняття тренери: директор ННТЦ УжНУ Колесник П.О., клін.ординатор, асистент кафедри внутрішніх хвороб медичного факультету 2 Шушман І.В, а також клінічні ординатори кафедри терапії та сімейної медицини, лікарі з Нігерії Ч.Онокї, М.Міріфа, К.Обасоан. Слід зазначити, що вперше в історії навчально-наукового тренінгового центру  ФПОДП УжНУ в тренерами були  іноземні клінічні ординатори. Тренінг проводилось з використанням інтерактивних методик: демонстрації, практичних навичок, ситуаційних задач, рольових ігор. Було представлено методику оцінки та оформленню документації по хронічній рані, а також практичні кроки ведення  пацієнтів, залежно від виду рани, сучасні матеріали обробки ран, а також особливості комунікації з хронічно хворим. Одним з етапів тренінгу стала демонстрація пацієнта з хронічними ранами. Експерт з ведення хронічних ран американська медсестра Ненсі Бум провела показову перев’язку хронічної рани з використанням сучасних матеріалів і методів.

Ще однією «родзинкою» інтернаціонального тренінгу, стало те, що мовою ведення тренінгу була англійська, що дозволило учасникам не тільки засвоїти новий матеріал по тематиці, але й попрактикуватися у спілкуванні іноземною мовою під час лекцій і дискусій у малих групах та під час «мозкового штурму». Тренерами було розроблено новий документ - щоденник ведення ран, що полегшує роботу лікаря, адже це дозволяє простежувати динаміку протікання ранового процесу. Всі учасники були надзвичайно зацікавлені у тематиці, брали активну участь у різних етапах тренінгу, чому сприяла злагоджена робота міжнародної команди тренерів, і створило дружню атмосферу під час тренінгу.

Даний тренінг є першим міжнародним практикумом із залученням західних експертів для навчання групи медиків різних напрямків, які володіють англійською, що, сподіваємося стане гарною традицією навчально-наукового тренінгового центру сімейної медицини та долікарської підготовки ФПО УжНУ.

Категорії: