Новини

25.06.2015
2424

Представники УжНУ обговорювали на міжнародних форумах безпекові виклики для Європи

Представники УжНУ обговорювали на міжнародних форумах безпекові виклики для Європи

Українська криза, українсько-російський конфлікт є упродовж цього року в фокусі уваги міжнародних конференцій, семінарів, форумів, які присвячені проблемі міжнародної безпеки регіонального та глобального рівня. Два з них відбулися у червні: 11-12 червня у Поморській академії (м. Слупськ, Польща) за безпосередньої участі Інституту національної безпеки цього вишу, а 18-21 червня у Братиславі-Банській Бистриці-Кошице (Словаччина), де вже десятий рік поспіль центральноєвропейські аналітичні центри організовують Глобальний безпековий форум (GlobalSec).

У роботі обох форумів у ролі запрошеного доповідача брала участь проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи, доктор політичних наук Мирослава Лендьел. «Вже декілька років співпрацюю як аналітик з Національним інститутом стратегічних досліджень при Президентові України, «мозковими центрами» України, періодичними виданнями, які друкують серйозні матеріали, зокрема із «Дзеркалом тижня. Цікаво і почесно бути запрошеною організаціями для виголошення доповіді та участі у дискусії організаціями, які спеціалізуються у сфері національної та міжнародної безпеки».

Зокрема, на конференції «Безпека держав Центральної і Східної Європи в контексті конфлікту в Україні» виступ проректора УжНУ стосувався безпекових викликів для центральноєвропейського прикордоння. Під час конференції відбулася зустріч із керівництвом Інституту національної безпеки Поморської Академії, ректором цього вишу професором Романом Дроздом, під час якого було обговорено питання наукового і освітнього співробітництва у цій сфері.

Інший, менш академічний формат був притаманний GlobalSec. Програмові виступи, панельні дискусії, обговорення під час обіду, «дебати під лампою», теми України, Росії, Ісламської держави, інформаційних воєн, Греції, майбутнього ЄС і Центральної Європи об’єднали минулого тижня президентів європейських держав, прем’єрів, парламентарів, представників фінансових корпорацій, аналітичних центрів, редакторів впливових ЗМІ. В рамках форуму відбулася зустріч представників Вишеградської четвірки.

Мирослава Лендьел була запрошена до участі у панельній дискусії «Україна та ми: менше слів, більше справа» поряд із екс-комісаром Європейської Комісії з питань розширення і політики сусідства Штефаном Фюле, старшим дослідником з питань безпеки та оборони Центральноєвропейського інституту політичних досліджень Маріаном Маєром. Модератором дискусії був головний редактор міжнародних новин відомої чеської газети «Hospodářské noviny» Мартін Егл.

«Дискусія тривала у будівлі Культурпарку в Кошице близько двох годин. Кожен із дискутантів виклав свій «рецепт» європейської і центральноєвропейської допомоги, а потім мав можливість задати питання один одному та поспілкуватися з аудиторією. Відчула, що і п. Фюле, і словацькі та чеські аналітики чітко розуміють критичність ситуації в Україні для всієї архітектури європейської безпеки, певне безсилля Європи та подвійну гру деяких європейських лідерів. Водночас, всі погодилися, що Росія має великі шанси виграти інформаційну війну в центральноєвропейських країнах, якщо інформації, що поширюється в деяких ЗМІ не буде протиставлена об’єктивна інформація» – коментує проректор УжНУ. «Помітно було, що словацькі науковці, громадські та політичні діячі, журналісти не мають можливості спілкуватися з українськими науковцями, аналітиками, журналістами. Шкода… Тому що вдалося переконати і змінити позиції багатьох присутніх. Заодно вдалося поспілкуватися з викладачами кафедри політології Кошицького університету, з якими подано на розгляд програми Еразмус+ проект щодо академічної мобільності викладачів».

Наступний Globsec відбудеться наступного року, тому є підстави вважати, що до цього глобального дискусійного майданчика буде запрошено більше представників Ужгородського національного університету. 

Категорії: