Новини

08.07.2017
7235

Вступ - 2017: питання та відповіді на прямій телефонній лінії газети "Неділя"

Вступ - 2017: питання та відповіді на прямій телефонній лінії газети "Неділя"

У прес-центрі газети «Неділя» відбулася пряма телефонна лінія заступників відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванни СТЕРЧО та Ольги СИНЯВСЬКОЇ. Ішлося про особливості цьогорічної вступної кампанії до університету. Дзвонили здебільшого батьки дітей, яким цьогоріч вступати до вишів, розповідали свої ситуації, розпитували про нововведення. Зважаючи на актуальність теми, до відкритої лінії долучилися і журналісти закарпатських ЗМІ.

Вступна кампанія – завжди чи не найважливіша подія літа для тисяч сімей, а правила щороку змінюються, коректуються, додаються нюанси. Важливо орієнтуватися в усьому до дрібниць.

Ми відібрали найактуальніші запитання  та відповіді, які повинні допомогти цьогорічним абітурієнтам грамотно подати заяву і правильно оформити свій вступ до університету.

З 29 червня до 25 липня для випускників 11 класів триває реєстрація в електрон-них кабінетах, звідки вони потім будуть подавати заяви до вступу. Безпосередньо подати заяву можна буде з 12 липня до 26 липня включно. Проте вже з 1 липня триває подача звичайних (паперових) заяв випускників після 9 класу на основі базової загальної середньої освіти, які хочуть отримати освіту молодшого спеціаліста до Природничо-гуманітарного коледжу університету.

– Яким чином подавати заяву на вступ до вишу?

– Новинкою цьогорічної вступної кампанії є те, що подача заяв на денну та заочну форми навчання на основі повної загальної середньої освіти відбувається лише в електронному вигляді. За винятком абітурієнтів, які мають спеціальні умови вступу: особи визнані інвалідами війни; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати навчальний заклад; особи визнані учасниками бойових дій; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; особи, які в 2017 році не брали участь в основній та додатковій сесіях ЗНО з певних навчальних предметів через наявність захворювання; особи, яким за рішенням відмовлено в реєстрації для участі в 2017 році в ЗНО через неможливість створення особливих умов; особи, звільнені з військової служби (у т. ч. демобілізовані) після 30 листопада 2016 року; громадяни України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

– Скільки заяв має право подати абітурієнт цього року?

– Цього року абітурієнти мають право подати до 9 заяв на 4 спеціальності.  Денна форма навчання та заочна передбачає подання окремої заяви. Кожна заява повинна мати пріоритетність: «1» – це найвища пріоритетність і так далі до «9». До прикладу, абітурієнт бажає стати лікарем. Він може подати заяви у 9 вишів на одну і ту саму спеціальність «Медицина». Або ж в одному університеті обрати 4 спеціальності,  тоді в іншому виші має обрати ті самі спеціальності. Тобто за межі спеціальності виходити не можна.

– Коли можна буде дізнатися, чи пройшов абітурієнт на державне замовлення? Якщо так, що робити потім?

– Не пізніше 12.00 1 серпня мають бути оприлюднені рейтингові списки вступників за відкритими та закритими конкурсними пропозиціями. Ті абітурієнти, які отримають рекомендації на навчання за державним замовленням, до 12.00 5 серпня мають принести у відбіркові комісії оригінали своїх документів. До пакету документів входять: атестат,  додаток до нього, сертифікат ЗНО, інформаційна картка, копія паспорта 1, 2, 11 сторінки, копія ідентифікаційного коду, 4 фотокартки 3Х4, для хлопців військовий квиток або посвідчення про приписку, для тих, хто змінював прізвище, необхідно додати свідоцтво про зміну прізвища.

Абітурієнту надається рекомендація на державне замовлення лише один раз. Умови зарахування абітурієнти мають виконати рівно до 12.00  5 серпня. Якщо вступник не приносить документи туди, де йому було надано рекомендацію на державне замовлення, він втрачає це державне замовлення. Тоді, якщо вступник проходить на платне навчання до інших вишів, обирає сам, куди відносити документи і де підписувати контракт.

– Доброго дня.  Я журналіст Марина Алдон. Мене цікавлять студенти-іноземці. На яких спеціальностях їх навчається найбільше?

– Найбільше іноземців навчається на медичному факультеті №2, а також на стоматології. На першому курсі їх приблизно 250 осіб. На старших курсах - 300–400 осіб. В основному це студенти з Індії.

– Яка процедура прийому платників після того, як закінчується формування списків на держзамовлення?

– Коли держзамовлення сформовано, тоді починають формувати контрактну форму навчання. Список контрактників формується з тих, хто приніс оригінали документів на навчання за гроші. Вступна кампанія завершиться 30 вересня.

– Доброго дня! Мене звати Вікторія. У мене донька вчиться на 1 курсі коледжу в УжНУ.  Закінчуватиме 2 курс, оскільки вона вчиться після 9 класу і це є обов’язковим. Я би хотіла, щоб вона потім паралельно вчилася в УжНУ на юридичному факультеті на заочній формі бакалаврату. Чи можемо ми розраховувати на такий варіант навчання доньки? ЗНО вона не здавала.

– Якщо ваша донька не планує вступати цього року, бо не здавала ЗНО, після закінчення коледжу вона отримає диплом молодшого спеціаліста і тоді матиме право вступити на 2 чи 3 курс юрфаку. А якщо вона коледж не закінчила, то необхідно вступати лише за результатами ЗНО.

– Доброго дня! Мене звати Олена. Я хотіла би зрозуміти, як працюють конкурсні бали? Що це таке і для чого вони введені цього року?

– Щодо конкурсного балу, то після реєстрації вступник з 12 липня може подавати заяву. У результаті подачі заяв він буде мати конкурсний бал. Відповідно на кожну спеціальність, оскільки є вагові коефіцієнти до різних предметів, його конкурсний бал буде різний як у різних вишах, так і на різних спеціальностях. 

Цього року остаточно конкурсний бал вступника в ДВНЗ «УжНУ» балансується на регіональний (РК), галузевий (ГК) та сільський (СК) коефіцієнти шляхом його множення на їх добуток, причому:

РК дорівнює 1,02; ГК дорівнює 1,03 для поданих заяв з пріоритетностями 1 на спеціальності (спеціалізації), які передбачені в Додатку 4, СК дорівнює 1,02 для осіб, зареєстрованих у сільських населених пунктах, які здобули повну загальну середню освіту у навчальних закладах, що знаходяться на території сільських населених пунктів у рік вступу.

Є категорія осіб, які можуть вступати не за результатами ЗНО, а здавати співбесіду чи вступні іспити в університеті. Ці категорії визначені умовами прийому. До таких осіб належать: діти-сироти, учасники АТО, діти, яким на момент проходження ЗНО було заборонено його проходити через хвороби, які чітко визначені у переліку, особи, яким відмовили в реєстрації на ЗНО, тому що центр тестування не міг забезпечити належних умов для таких людей. 

– Що стосується іноземців, котрі хочуть навчатися в УжНУ, які умови для них?

– У нас передбачений вступ для англомовних абітурієнтів-іноземців. Цей вступ триває до 1 листопада. Такі вступники у своїх заявах повинні вказати, на якій мові вони хочуть навчатися. Зарахування іноземців на навчання на відповідному рівні вищої освіти здійснюється за результатами вступних випробувань з визначених предметів і мови навчання. У них навчання проходить англійською мовою.  При університеті навчання для іноземців ведеться лише англійською мовою. Інші мови поки не представлені. 

– Доброго дня! Мене звати Світлана. У мене син зараз закінчує 9 клас. Ми хотіли вступати після 11 класу. Я одинока мама. Чи є для моєї дитини пільги?

– Ваша дитина вступає на загальних засадах. А вже під час навчання усі потрібні документи, які підтверджують малозабезпеченість сім’ї, надати в деканат.

– Яке держзамовлення цього року в Ужгородському національному університеті?

– На відкриті конкурсні пропозиції вже погоджено мінімальні та максимальні обсяги держзамовлення, вони вже відображені на сайті. Закриті конкурсні пропозиції (середня освіта, журналістика, спецосвіта, фізичне виховання та спорт, тобто там, де передбачений творчий конкурс) мають фіксоване держзамовлення. До речі, кількість 11-класників цього року дещо  збільшилася. Якщо минулого року на Закарпатті було 8500 випускників 11 класів, то цього року – 8600. В останні кілька років спостерігався спад, зараз же ситуація налагоджується.

– Яка ситуація з поселенням до гуртожитків?

– У першу чергу в гуртожитки поселяють пільговиків, потім - за критерієм віддаленості.

Уся інформація щодо особливостей цьогорічного вступу є на офіційному сайті УжНУ у рубриці «Абітурієнту». Також розроблений інтерактивний помічник абітурієнта. Детальна інформація по факультетах є також на їхніх окремих сайтах. Розміри оплати по факультетах також визначено і є на сайті.

Для усіх бажаючих щодня з 9.00 до 18.00 (у вихідні до 14.00) при УжНУ працює Консультаційний центр Приймальної комісії. У даному центрі нададуть усю інформацію щодо вступу і допоможуть подати електронні заяви. Єдине, що має знати абітурієнт, яка спеціальність для нього є найпріоритетнішою.

Альона КОЛОДІЙ, "Неділя"

Категорії: