Новини

28.09.2016
1101

Науковці УжНУ стали учасниками Трнавських юридичних днів у Словаччині

Науковці УжНУ стали учасниками Трнавських юридичних днів у Словаччині

22-23 вересня у місті Трнава (Словаччина) на базі юридичного факультету Трнавського університету відбулися Трнавські юридичні дні – 2016.

На запрошення організаторів участь у міжнародній науковій конференції «Нова Європа: виклики та очікування» взяли декан юридичного факультету УжНУ, професор Ярослав Лазур та заступник декана юридичного факультету з міжнародних зв’язків, директор НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин УжНУ, доцент Олександр Білаш (Архімандрит Євфросин).

22 вересня відбулося відкриття та пленарне засідання конференції, на якому свої доповіді виголосили відомі вчені-правники зі Словаччини, Польщі, Австрії, Угорщини, Чехії, України.

На пропозицію організаторів конференції, декан юридичного факультету УжНУ, професор Ярослав Лазур виголосив доповідь на тему: «Імплементація європейських стандартів правового регулювання міжнаціональних відносин в Україні: проблемні питання та можливі шляхи їх вирішення», ознайомивши присутніх зі станом правової бази у сфері міжнаціональних відносин в Україні, імплементації європейських стандартів в українське законодавство, вказавши на проблемні питання у цій сфері та можливі шляхи їх вирішення.

З пленарними доповідями також виступили ректор Трнавського університету в Трнаві, професор Марек Шмід  (Словаччина), професор Йозеф Круковський (Польська академія наук, Польща), професор Вольфанг Вісхайдер (Віденський університет, Австрія), професор Балаж Шанда (Будапештський Католицький університет Петера Пазманя, Угорщина), професор Любош Кропачек (Карлів університет у Празі, Чехія).

Того ж дня відбулася святкова вечеря для учасників конференції, під час якої вручили медалі юридичного факультету Трнавського університету та Фонду Штефана Любиго визначним юристам зі Словаччини та інших країн.

23 вересня відбулися секційні засідання конференції. Доцент Олександр Білаш (Архімандрит Євфросин) взяв участь у секції «Нова Європа: суспільство, культура, релігія і право», виголосивши доповідь на тему «Релігійна ситуація в Україні після Майдану: проблеми взаємовідносин держави та церкви», в якій проаналізував сучасну релігійну ситуацію в Україні, зокрема, проблематику взаємовідносин держави та релігійних організацій після 2014 року. Доповідач розказав про зміни у державному законодавстві, що стосуються діяльності релігійних організацій, розкрив особливості взаємовідносин основних християнських церков на сучасному етапі розвитку України.

Трнавські юридичні дні як міжнародну наукову конференцію організовує юридичний факультет Трнавського університету кожні два роки. Як зазначила у своєму вступному слові декан юридичного факультету Трнавського університету, доцент Андреа Ольшовська, «Міграція, економічна та фінансова криза, криза цінностей, загроза тероризму є лише деякими з проявів сучасної доби, на котрі правова система Європи повинна швидко реагувати, ефективно виконуючи свої функції в демократичному та правовому суспільстві».

Медіацентр УжНУ

Категорії: