Новини

05.06.2018
1008

Літній університет: географічний факультет

Літній університет: географічний факультет

ВІВТОРОК, 5 ЧЕРВНЯ

Цього дня слухачі Літнього університету завітали в головний корпус УжНУ на вулиці Університетській, аби більше дізнатися про навчання на одному з наймолодших, утім, популярному серед абітурієнтів факультеті – географічному. Він створений у 2005 році. І саме його засновник – заслужений професор УжНУ, заслужений діяч науки і техніки України Степан Поп – першим зустрів школярів і провів для них презентацію факультету.

Степан Степанович ознайомив майбутніх абітурієнтів із перспективами, що відкриваються перед випускниками географічного, представив кафедри факультету, розповів про особливості навчального процесу.

Декого дуже зацікавила сучасна наукова література, якою користуються студенти. 

 

Також професор Поп заінтригував молодь інформацією про подорожі, в які відправляються студенти географічного – а це не тільки практично все Закарпаття, а й ознайомлення з іншими регіонами. В тому числі – під час навчальних практик. До прикладу, наступного тижня другокурсники відправляються на практику в Одесу.

 Після короткої презентації факультету – відвідини мінералогічного кабінету-музею.

У ньому зібрано понад 600 зразків мінералів та гірських порід з України та зарубіжжя.

Тут проводяться лабораторні та практичні заняття студентів. Колекція кабінету-музею, про яку дуже цікаво розповів кандидат географічних наук, доцент Михайло Микита, викликала захоплення школярів.  

Завершилося ознайомлення з географічним факультетом практичним заняттям. Точніше – майстер-класом «Знаходження координат точки з використанням сучасних технологій».

Декан факультету Іван Калинич розповів слухачам Літнього університету про еволюцію технологій, яка за останні 20 років значно спростила працю геодезистів, картографів, землевпорядників та інших фахівців, що мають стосунок до географічного факультету. А ще Іван Васильович розповів школярам кілька випадків зі своєї практики (а він свого часу об’їздив ледь не півсвіту), запаливши іскру романтики професії в юнацьких очах.

На завершення зустрічі – нагода попрактикуватися в роботі з геодезичними пристроями.

Та це ще не все: адже в головному корпусі університету розташована наукова бібліотека УжНУ. Слухачі Літнього університету завітали і до неї, зокрема у краєзнавчий відділ «Карпатика», ознайомилися з його фондами і навіть полистали старовинні закарпатські видання.

А по обіді школярі відпочивали, переглядаючи цікавий художній фільм «Траса 60» - актуальну для молоді стрічку про початок дорослого життя, пошуки сенсу буття і власний вибір своєї долі...

Ярослав Світлик, фото автора

Категорії: