Новини

26.09.2016
3889

Кафедра військової підготовки УжНУ виховує вірних синів та доньок України

Кафедра військової підготовки УжНУ виховує вірних синів та доньок України

Сміливі, сильні, вольові, мужні, безстрашні – неймовірну кількість слів можна підібрати для тих, хто обрав для себе шлях військових. У цей важкий для України та її народу час, на її варті стоять герої, які своїм прикладом показують як потрібно любити Батьківщину. Хтось волонтерською допомогою, хтось агітаційною, хтось особисто на сході країни. У вихованні справжніх патріотів, які знають історію своєї держави і готові відстоювати її суверенітет – відіграє важливу роль  Ужгородський національний університет та кафедра військової підготовки.

    Військова кафедра сьогодні є наймолодшим університетським підрозділом, адже функціонує тільки з 2015 року, хоча її історія розпочалась значно  раніше. Колись кафедра існувала тільки на медичному факультеті, але згодом її ліквідували. Але зараз, вже другий рік поспіль, кафедра військової підготовки функціонує як загальноуніверситетський навчально-військовий підрозділ і виховує нові офіцерські кадри.

Завідувач кафедри полковник Василь Олійник наголошує, що аби кафедра повноцінно функціонувала, довелось докласти чимало зусиль. Повністю свою «новітню» історію кафедра почала у липні минулого року. Тільки після оформлення купи документів та отримання ліцензування кафедра отримала право надання освітніх послу.

Кафедра здійснює підготовку офіцерів запасу за чотирма військово-обліковими спеціальностями: «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів», «Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії», «Підготовка спеціалістів спеціального призначення»,  «Психологія». 

Навчальний процес на кафедрі відбувається методом «військового дня». Один день на тиждень виділений для студентів, де протягом 9 навчальних годин та однієї години самостійної підготовки під керівництвом викладача. Загалом навчання триває два роки, протягом яких студенти здобувають необхідні теоретичні та практичні навички.

«Здобувати військовий фах можуть всі, єдиною умовою є те, аби на момент присвоєння звання студент мав освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» – розповідає завідувач кафедри. - Також навчання можуть пройти студенти-заочники та аспіранти.

Василь Олійник зазначає, що керівництво кафедри піклується не тільки про бойові навички, але й про духовне виховання майбутніх офіцерів. - Ми щорічно проводимо духовну годину з військовим капеланом для наших студентів. Я переконаний, що людина перед тим як одягнути погони повинна і духовно загартуватись.

Навчання на кафедрі завершується складанням випускного екзамену та прийняттям військової присяги на вірність Українському народові. Після проходження повного курсу військової підготовки та атестації до офіцерського складу наказом Міністра оборони України присвоюється первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу, а відтак випускники зможуть працювати у Збройних силах України, СБУ, Прикордонних військах та у МВС.

Сьогодні на двох курсах факультету навчається 270 студентів. Варте уваги те, що цьогоріч на кафедрі значно збільшився жіночий склад. "Якщо в минулому році тільки 5 дівчат виявило бажання навчатись військовій підготовці – то в цьому навчальному році додалось ще 35. Та дівчата виконують зовсім не прикрашальну функцію. До прикладу, на посаді помічника завідувача кафедри з персоналу (які призначаються з числа студентів) – чудова дівчина Василина, командири першого і другого взводів – теж дівчата. Про що це свідчить? Та це говорить про те, що в нас гендерна рівність"– посміхається пан Василь.

Викладання на кафедрі забезпечують 10 викладачів,  які є також і військовими: Андрій Моца – кандидат юридичних наук, підполковник СБУ, Олександр Торіцин – кандидат психологічних наук, полковник, Андрій Мельник – старший науковий співробітник, кандидат географічних наук, майор. «Усі викладачі мають дві освіти, одна з яких – вища військова. Ми поставили собі за мету – якісний викладацький склад, і ми її досягли. Серед наших викладачів є навіть учасники бойових дій – це Микола Гоман та Петро Невеселий. Особисто я вважаю, що такі кадри дуже важливі, адже вони не тільки викладачі – теоретики, але і практики» – розповідає Василь Олійник.

Кафедра військової підготовки на сьогоднішній день є однією з найважливіших. Якісний педагогічний склад своїм прикладом показує важливість бойових навичок, а також підкорює силою свого духу. Ніхто не знає, що буде завтра. Але добре бути впевненим, що на варті стоятимуть не просто безстрашні, але й професійні бійці.   

 

Вероніка Кобаль

Прес-служба УжНУ

Категорії: