Новини

18.05.2015
3292

Фізики УжНУ щовесни відвідують Словаччину

Фізики УжНУ щовесни відвідують Словаччину

Весну студенти кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки чекають нетерпляче, адже цієї пори мають змогу відвідати Словаччину.

Поїздка до Кошиць – це хороша нагода ознайомитися з освітніми тенденціями ЄС, культурою сусіднього народу, а також пізнати одне одного в різних комунікативних ситуаціях.

Цей рік не став винятком: делегація студентів і викладачів кафедри відвідала університети Словаччини. Розпочалася поїздка з візиту до Інституту фізики факультету природничих наук Кошицького університету ім. Павла Йозефа Шафарика, Інституту експериментальної фізики та Інституту матеріалознавства Словацької АН. Розвиток науки, технічне забезпечення просто вражають, надихають самореалізуватися, пробувати щось нове. Побували також у ботанічному саду Університету ім. П.-Й. Шафарика в Кошицях – там якраз тривала виставка кактусів.

Продовжилася подорож у Пряшеві. Студенти УжНУ ознайомилися з побутом однолітків за кордоном: мали можливість пожити в гуртожитку, харчувалися в їдальні. Під час екскурсії тутешнім університетом розмовляли з деканом факультету гуманітарних та природничих наук, завідувачем кафедри фізики, математики і техніки, які, до слова, пропонували продовжувати навчання у Словаччині, акцентували на спрощеній системі вступу українців до словацького вишу.

Особливо цікавою була бесіда з почесним професором УжНУ Іваном Бірчаком: він розмовляв українською, добре знає історію, географію України, деякий час навіть викладав на фізичному факультеті Одеського державного університету ім. Мечникова.

Словаки, знайомі з нашими науковцями-фізиками через постійну співпрацю, позитивно відгукуються про ужгородських аспірантів та, усміхаючись, зізнаються, що колись їм заздрили…

Побували ужнівці й в українській гімназії в Пряшеві: постамент Шевченка, українська символіка, урок української у класі вражають на чужині.

Незабутні враження і від планетарію: виставки дитячих робіт, сонце через телескоп, фільм про сонячну систему –перенесли у загадковий і такий непізнаний світ. Усі були в захваті від побаченого.

Цікавим виявилося продовження насичених днів на дискотеці у товаристві тутешніх студентів та прогулянки нічним Пряшевом до кальварії – комплексу каплиць на пагорбі, де можна відчути дух великого нічного міста, у якому панує спокій, стриманість, яке манить своєю загадковістю.

Дякуємо словакам, зокрема Сергію Ільковичу, за гостинність та справді чудово проведені дні в цій країні.

Особлива подяка завідувачеві кафедри фізики, математики і техніки Пряшівського університету, професору Володимиру Шебеню та завідувачу кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки УжНУ професору Василю Різаку, які, власне, вже понад 20 років є ініціаторами такого культурного обміну між студентами та викладачами. Це справді корисний досвід: такі поїздки роблять навчальний процес цікавішим і зближують колектив.

За інформацією студентів кафедри ТЕІБ фізичного факультету

Медіацентр УжНУ

Категорії: